2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Belföld

Felfüggesztette az ügyvédi kamara Czeglédy tagságát

Felfüggesztette a hatmilliárdos költségvetési csalással vádolt Czeglédy Csaba ügyvédi kamarai tagságát a Vas Megyei Ügyvédi Kamara – értesült a PestiSrácok.hu.

  • Felfüggesztette az ügyvédi kamara Czeglédy tagságát

A Magyar Ügyvédi Kamara Etikai Bizottságánál Budai Gyula már 2018 márciusában kezdeményezte a lépést, miután az ügyvéd politikust olyan köztörvényes bűncselekményekkel vádolják, amelyek sok évi börtönnel fenyegetettek és amelyek mellett szerinte abszurd, hogy Czeglédy Csaba ügyvédi munkát lát el, önkormányzatokat képvisel és költségvetési iratanyagokhoz fér hozzá miközben költségvetési csalás ellene a vád. Czeglédy a közösségi oldalán kelt ki magából: nekiesett az országos kamarai elnöknek, Bánáti Jánosnak, aki szerinte állampárti megrendelést teljesített. Azt is megüzente, hogy megtámadja a határozatot és párjával közös irodája addig is folytatja a munkát, továbbra is teljesítik a megbízásaikat, csak majd ő személyesen nem állhat ott védenceik, ügyfeleik mellett a bírósági tárgyalásokon.

Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője több ízben is a Vas Megyei és a Magyar Ügyvédi Kamara etikai bizottságához fordult Czeglédy Csaba miatt. Először 2018 márciusában, azután, hogy vádat emeltek bűnszervezetben különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás miatt Gyurcsány Ferenc ügyvédje, a baloldali politikus ellen. Legutóbb Budai akkor írt a kamarának, amikor kiderült, hogy a Czeglédy-ügyben több terhelt képviseletét is ellátó ügyvéd, bizonyos Binszki József úgy vállalta el három vádlott védelmét, hogy előtte velük érdekellentétben álló, beismerő vallomást tett, és ügyészséggel egyezséget kötött vádlottat képviselt. Budai Gyula szerint ugyanis Binszki József, aki mellesleg a DK politikusa, trükkel, szándékosan akasztotta meg, húzza az Czeglédy elleni büntetőeljárást.

Két év után lépett csak az ügyvédi kamara

A Fideszes képviselő akkor azt nyilatkozta a PestiSrácok.hu-nak, a Magyar Ügyvédi Kamarának szerinte nemcsak a DK-s Binszki Józseffel szemben kellene eljárnia, hanem Czeglédy kamarai tagságát is fel kellene függesztenie; ehhez törvényi lehetősége és módja is van, mégsem tesznek semmit. Egy alsó hangon tíz-tizenöt évnyi börtönbüntetéssel fenyegetett vádlott önkormányzatokat képviselhet, bizalmas információkhoz és adatokhoz juthat, ami nonszensz.

Nem kell kizárni azt az ügyvédet a kamarából, aki ellen büntetőeljárás van folyamatban, a törvény viszont mérlegelési lehetőséget és módot ad a kamarának arra, hogy ha egy gyakorló ügyvéd olyan bűncselekmény vádlottja, amely ötéves vagy annál súlyosabb börtönbüntetéssel fenyegetett, akkor felfüggesztheti a tagságát. Teszem hozzá, a normális ügyvédek, akik esetleg hasonló helyzetbe kerültek, saját maguk függesztették fel kamarai tagságukat és ügyvédi tevékenységüket – jegyezte meg akkor a Budai Gyula, hozzátéve, hogy a kamara az ügy minden fázisában tájékoztatást kapott a hatóságoktól. Értesítették őket amikor Czeglédyt őrizetbe vették, amikor meggyanúsították, majd amikor vádat emeltek ellene és társai ellen, mégsem történt azóta sem semmi.

Ezért csak arra tud gondolni, hogy Czeglédy a Vas Megyei Ügyvédi Kamarát kilóra megvette

– fogalmazott akkor Budai Gyula.

A Vas Megyei Kamara talán ezt a kifakadást hallotta meg, vette magára, mert amíg az ügyben két évig semmi sem történt, most  Budai megszólalása után három héttel az etikai bizottság lefolytatta az eljárást és a minap úgy döntött, felfüggeszti Czeglédy Csaba kamarai tagságát. Ez pedig azt jelenti, hogy bár mint minden eljárás esetében, ebben is van lehetőség jogorvoslatra, viszont ha a felfüggesztés érvénybe lép, onnantól fogva Czeglédy Csaba nem folytathat ügyvédi munkát - olvasható a portálon.

A teljes cikk ITT érhető el.

pestisracok.hu

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Már az első nap Fidesz-plakátokat rongáltak

Már az első nap Fidesz-plakátokat rongáltak

Éjféltől lehetett kirakni az önkormányzati választások kampányplakátjait. Józsefvárosban csupán néhány óra kellett ahhoz, hogy valaki megrongálja, letépje Sára Botondnak, a Fidesz–KDNP jelöltjének a plakátjait. Volt olyan oszlop is, ahol a kormánypárti jelölt hirdetőtáblája helyére Pikó András jelenlegi baloldali polgármesteré került.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Üti-veri egymást a DK és a Kutyapárt a Hegyvidéken

Üti-veri egymást a DK és a Kutyapárt a Hegyvidéken

Annak ellenére, hogy a Kutyapárt megnyerte az előválasztást a Hegyvidéken, Gyurcsányék ráindítják a jelöltjüket. A Kutyapárt szerint a DK, a DK szerint a pedig Kutyapárt az akadálya annak, hogy legyőzzék a Fideszt a XII. kerületben.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!