2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Moziklip

Következik:

Híradó 15:00

Belföld

Fel kell készülni

A Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgató-főorvosa szerint az intézményben fel kell készülni arra is, ha száz orvos mond fel és tagadja meg a túlmunkát január 1-je után. A győri kórházból az elmúlt években 25 orvos távozott külföldre, és jelenleg is vannak olyan fizetés nélküli szabadságon lévő egészségügyi dolgozók, akik a határon túl dolgoznak. A 2007 áprilisa óta aktív ellátás nélkül maradt kapuvári kórházban nem a rezidensek akciójától, hanem az állami kézbe vonástól tartanak, mivel a rábaközi település több száz millió forintot fordított arra, hogy intézménye megmaradjon, és egyelőre nem látni, mi lesz a befektetett önkormányzati vagyon sorsa.

A Petz-kórházban pontosan nem tudják, hogy összesen hány orvos helyezte eddig letétbe a felmondását, de a nyugati határ közelsége és a folyamatos elvándorlás azt vetíti előre, hogy a győri intézményből is sokan csatlakozhatnak a rezidensszövetség akciójához. A kórházban válságtervet dolgoztak ki, amelynek az a lényege, hogy a sürgősségi ellátás nem szenvedhet csorbát. A halasztható műtétek, vizsgálatok viszont késnek majd, és ha a felmondásokra rárakódik az ügyeleti probléma is, akár káoszt is okozhat. Egy orvos ugyanis hetente csak egy ügyeletbe osztható be, ezen túl csak akkor, ha önként vállalja a pluszmunkát. Van olyan szakma, ahol már most is a dupláját teljesítik a szakemberek.    

Akik maradnak és dolgoznak, hatalmas teher fog rájuk hárulni, hiszen a sürgősségi ellátás nemcsak időben, délután és éjszaka, hanem mennyiségében és minőségében is egészen más, mint a napi elektív munka – állítja Tamás László János főigazgató-főorvos.            

Lánc

Hónapokig leláncolva, üresen álltak a 2007 áprilisában aktív ellátás nélkül maradt kapuvári kórház műtőblokkjai, amelyekre az önkormányzat hat év alatt egymilliárd forintot költött.

A rábaközi város volt az első, ahol beindult az egynapos sebészet, és ahol az országos hírű angiológiai ellátás jelentette a mentőövet. A korábbi 67 ágyból jelenleg 134 ágyon látunk el angiológiai betegeket. Erre óriási kereslet van, hiszen egy speciális szénsav ködfürdős eljárás is benne van a repertoárban – mondja Benedek Zoltán, a Lumnitzer Sándor kórház igazgató-főorvosa.          

A kórházban sok az idős orvos, így itt nem az elvándorlástól vagy a felmondástól, sokkal inkább az állami kézbe vonástól tartanak. A kapuvári önkormányzat erőn felül támogatta az intézményt, nem tudni, mi lesz a befektetett vagyonnal, és hogy az új fenntartó is továbbfejleszti-e majd az ellátást.     

– A heti két műtéti nappal és a rendelkezésre álló kapacitással évi 750 műtétet végzünk el. 1100-ra lenne lehetőség, a szerződés így szól, viszont egy-egy műtétnek a fajlagos ára olyan, hogy ennél többet nem tudunk csinálni anélkül, hogy nagyon veszteséges ne lenne – hívja fel a figyelmet az igazgató-főorvos. A kórház tehát a jelenlegi 50 millió forintos finanszírozású kapacitásnál többre is képes volna, így is az országban itt a legrövidebb, csupán 3-4 hetes a várólista.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!