Nem olcsó a süllő, egységesen 9500 forint volt kilogrammja a szigligeti süllőfesztiválon. Mégis több ezren látogatnak ki minden évben a rendezvényre.
„Nagyon nagyon finom, én mindenféle halat szeretek, hát hétközben nem nagyon, az öcsém horgász, az esetleg fog, akkor igen, nem olcsó. De ilyenkor minden egyes évben itt vagyunk, és ilyenkor megengedjük magunknak, hogy egyet megeszünk ketten, egy ilyen nagyobbat.” – mondja egy látogató, Boza Vilma. Parázs felett pirítva vagy paprikás lisztbe forgatva – olajban sütve is ínycsiklandó fogás a süllő. Akár 5 tonnát is eladnak a halsütödék a fesztivál ideje alatt.
„Egy paprikás lisztbe forgatjuk be a besózott, beirdalt halat, és ezt egy hideg vízbe belemártjuk, tehát lesz egy glazúr rajta, és utána még egy paprikás lisztet, tehát dupla réteg paprikás liszt van rajt, és ezt egy jó forró olajba beletesszük, és ez nagyon jó ropogósra sül, de mégis omlik, és szaftos marad, tehát bezárja kvázi a szaftokat a halba.” – nyilatkozta Vincze Péter, a Kikötő Étterem vezetője.
A süllőfesztivál Szigliget egyik legnagyobb tömegeket vonzó rendezvénye. A polgármester szerint egész éves turizmust csak úgy lehet elérni, ha a nyári szezonon kívül is várják szolgáltatások a vendégeket.
„Nagyon sokan látogattak el a jégpályára, nagyon sokan vették igénybe a szaunát, nagyon sokan voltak tavaly is a süllőfesztiválon, az újévi csobbanáson, nagyon sokan csak sétálni jönnek le ide a strandra, és örülnek annak, hogy télen is van egy nyitvatartó vendéglátó egység, vizes blokk, tehát én úgy gondolom, hogy a Balatonnak ez a jövője.” – mondja Balassa Balázs Szigliget polgármestere. Az idei a 13. süllőfesztivál volt a sorban. A rendezvény október 22-ig tart.