2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Belföld

Fegyvertartási szabályok, törvények Szlovákiában és Magyarországon + videó

Szlovákia lakossága körülbelül fele annyi mint hazánké, azonban kétszer annyi fegyvert tartanak nyilván - mondta híradónknak Gerő Tamás.

  • Fegyvertartási szabályok, törvények Szlovákiában és Magyarországon + videó

Néhány nappal ezelőtt sokkolta a világsajtót a hír, miszerint éles fegyverrel meglőtték a szlovák kormányfőt.

A Pozsonytól mintegy 150 kilométerre tartott kihelyezett kormányülést a szlovák kabinet. Ezt követően Robert Fico a helyi kultúrház előtt összegyűlt emberek közé ment. Többekkel beszélt, sőt volt, akivel kezet is fogott.

Helyi beszámolók szerint ekkor hangzott el egy férfi szájából az a mondat, hogy "Robo, gyere ide!" Elővett egy pisztolyt, majd 5 lövés dördült el, amelyből több eltalálta a miniszterelnököt, aki a földre esett.

A biztonsági emberek azonnal őrizetbe vették a feltételezett elkövetőt. Egy 71 éves férfi volt a merénylő, akinek volt fegyvertartási engedélye.

Gerő Tamás, ügyvéd, büntetőjogász: "Azt gondolom, hogy Magyarországon az ilyen típusú elkövetőnél, ami sajnálatosan a szlovákiai merénylő volt, ott jobban kiszűrték volna."

Gerő Tamás büntetőjogász híradónknak elmondta, hogy bár Szlovákia lakossága körülbelül fele annyi mint hazánké, azonban kétszer annyi fegyvert tartanak nyilván.

Gerő Tamás, ügyvéd, büntetőjogász: "Az orvosi vizsgálat és pszichológiai vizsgálat Magyarországon hivatásos fegyverviselők esetében sokkal sűrűbb, tehát 40 éves kor alatt 5 évenként, 40-60 év között, kettő évenként és négy évenkénti pszichológiai alkalmassági vizsgálattal, 60 éves kor felett pedig évente van orvosi vizsgálat és kétévente pszichológiai alkalmassági vizsgálat. Szlovákiában ez ellentétben 5 évente vizsgálják felül hatóságilag, hogy valakinek jogosult-e megtartani a fegyvertartási engedélyét, és csak tízévente van orvosi vizsgálat."

A szakember azt is kihangsúlyozta, hogy Magyarországon a magáncélú fegyvertartás esetében a 40 éves kor alatt kötelező a 10 évenkénti orvosi vizsgálat, viszont 40 és 60 év között 5 évente, 60 és 70 év között 3 évente, 70 éves kor felett pedig 2 évente vizsgálják az orvosi szempontból az alkalmasságot.

Az éles fegyverek használatát tehát a magyar állam szigorú szabályokhoz köti. Ugyanakkor engedélymentes fegyvert hazánkban bárki vásárolhat.

2Magyarországon engedély nélkül megvásárolni csak olyan fegyvereket lehet, amik alapvetően élet kioltására alkalmatlanok."

Erről már a Kaliber magazin főszerkesztője beszélt korábban a Hír tv-nek. Vass Gábor hangsúlyozta: Önvédelmi fegyvert vásárolni és tartani szabadon lehet, viselése azonban engedélyköteles. Az engedélyt bármely büntetlen előéletű, felnőtt magyar állampolgár igényelheti, önvédelmi célra.

Vass Gábor főszerkesztő, Kaliber magazin: "Ezek a fegyverek alapvetően ártalmatlanok, természetesen hogyha nem jogos védelemre használják őket, akkor a büntetőtörvénykönyvnek a súlyos testi sértés, garázdaság, fegyveres garázdaság elkövetési formákat fogják megvalósítani."

Engedély nélkül nem csak gáz és riasztófegyvereket vásárolhatunk. Sport és hobbilövészetre légfegyvert és airsoft fegyvert, illetve birtokvédelemre gumilövedékes fegyvert is lehet vásárolni. Ha valaki érdeklődik a téma iránt -legyen szó éles, vagy szabadon tartható fegyverről - vásárlás és használat előtt minden esetben kérje ki a szakemberek véleményét.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!