2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:35

Belföld

Fabinyi Tamásék mélyen elítélik Donáth László tettét

A Magyarországi Evangélikus Egyház Északi Egyházkerülete hitelesnek találta a Donáth László evangélikus lelkészt, egykori MSZP-s képviselőt szexuális zaklatással vádló beszámolókat.

  • Fabinyi Tamásék mélyen elítélik Donáth László tettét

Az Evangélikus.hu-n szerdán megjelent, Fabinyi Tamás püspök által jegyzett közleményben a tavaly augusztus végén indult vizsgálat eredményét ismertették. „Az elnökség 2019 ősze és 2020 tavasza között személyes, szakembereket is bevonó beszélgetésekkel tárta fel a bejelentések tartalmát.

Mindezek alapján

életszerűnek és hitelesnek bizonyultak számunkra az elbeszélések.

Ezt követően az elnökség (természetesen megtartva a bejelentők anonimitását) testvéri beszélgetések, majd a tényfeltárás keretében rákérdezett Donáth Lászlónál a jelenség valóságtartalmára, azonban kitérő, illetve a panaszokban megfogalmazottakat elhárító válaszokat kaptunk” – közölték az állásfoglalásban.

Mint írták,

csalódást okozott nekik Donáth László

– aki egyébként Donáth Anna momentumos EP-képviselő apja – magatartása, mivel „lelkész testvérünk több évtizedes gyülekezetépítő és diakóniai szolgálata, teológiai felkészültsége, társadalmi ügyekben tanúsított kiállása elegendő morális hátteret adhatna a szembenézésre és a bűnbánatra. Szembenézésre olyan tettekkel is, amelyeket az elszenvedők számára más tartalmúak, mint amit korábban ő maga tulajdonított azoknak”.

Hangsúlyozták:

bár jogilag elévültek a több évtizede történt inzultusok, „mélységesen elítélik”, és elfogadhatatlannak tartják, ha egy lelkész vagy bármilyen egyházi szolgálattevő visszaél a hivatásából és pozíciójából adódó bizalommal, és a rábízott hívek körében az érintettek számára zaklatóan, bántóan cselekszik.

„Úgy gondoljuk, az elszenvedők joggal igénylik, hogy a feloldáshoz megértéssel és bűnbánattal kapjanak támogatást, amennyiben a történések traumaként csapódnak le bennük. Akkor is, ha ott és akkor a helyzet nem adott módot számukra erőteljes tiltakozásra. Ezt az empátiát és önvizsgálatot hiányoltuk tényfeltárásunk során” – fejtették ki.

Hozzátették: elfogadhatatlannak tartanak bármiféle teologizáló vagy pszichologizáló magyarázatot, amely figyelmen kívül hagyja a másik ember érzékenységét, bántottságát, érzelmi kiszolgáltatottságát.

A Donáth László zaklatási ügyéből levont tanulságok alapján egy olyan jelzőrendszert, és támogató szolgálatot hoznak létre,

amelyben egyházi és világi szakemberekhez fordulhatnak azok, akiket ilyen bántalom ér. Továbbá azt is megvizsgálják, hogy a fegyelmi és etikai szabályozás miként alakítható át oly módon, hogy az ilyen jellegű ügyek az általános elévülési időn túl is vizsgálhatóak legyenek. Arra is kitértek: bár Donáth további két évig szeretett volna aktív lelkészként szolgálni, az egyházkerület püspöke ehhez nem járult hozzá. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy elhatárolódnak azoktól a sajtóhírektől, amelyek alaptalanul rágalmazták Donáth családját.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!