2024. 10. 04. Péntek Ferenc napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Belföld

Ezek az otthonfelújítási támogatás leggyakoribb buktatói

A családi házak energetikai korszerűsítésére nyáron kiírt otthonfelújítási támogatásra sokan azért nem jogosultak, mert a pályázat benyújtásánál hibát követtek el. A buktatók közé tartozik, hogy a beruházásokra kapott ajánlat eltér az energetikai tanúsítványon szereplő adatoktól, de az is hamar problémát okozhat, ha valaki ingyen íratja meg a pályázatot, de arra nem kap semmilyen garanciát. A programon néhány hónap leforgása alatt többször is módosított a kormány, ezért a lakosság akkor jár a legjobban, ha profi pályázatírók segítségét veszi igénybe.

  • Ezek az otthonfelújítási támogatás leggyakoribb buktatói

Júlistól vált elérhetővé az 1990. december 31. előtt épült, életvitelszerűen lakott, egy-és többlakásos családi házak energetikai korszerűsítésére igényelhető otthonfelújítási támogatás, melynek alapfeltétele, hogy a kiinduló állapothoz képest legalább 30 százalékos mértékű fajlagos primer energiafogyasztás csökkenést eredményezzen az elvégzett beruházás.

A program iránt fokozott az érdeklődés, ezt jól mutatja, hogy csak az első két hónapban 10 ezer energetikai tanúsítványt rendeltek meg, és 2 ezer hitelkérelmet adtak be az MFB Pont plusz hálózaton az érdeklődők. Ez viszont nem jelenti azt, hogy mindenki garantáltan meg is kapja a támogatást.

Kovács R. Gábor, a Gordius Finance Kft. ügyvezetője rámutatott, a tapasztalatok szerint sokan azért csúsznak le a kormány által kínált ingyenpénzről, mert a beadott pályázatba durva hibák csúsznak. Ezt részben az is okozza, hogy a dokumentáció sokszor változik.

Példaként említette, hogy korábban a megadott helyrajzi számon lévő ingatlannál jelezni kellett, hogy az vállalkozás székhelyeként vagy telephelyként szolgál-e, majd később már telephely, végül székhely sem lehetett az érintett ingatlan. Mostanra eljutott a rendszer odáig, hogy ha a vállalati tevékenység szétválasztható a magánjellegű tevékenységtől az ingatlanban, akkor az érdeklődő jogosult lehet a támogatásra.

„Ebből az elmúlt negyedévben sok félreértés és kellemetlen helyzet alakult ki, hiszen a lakosság nem mindig naprakész a pályázatok frissítéseivel kapcsolatban. Sokszor már a megfogalmazások is kétértelműek lehetnek a laikusok számára, ezért mindig érdemes nagy tapasztalattal rendelkező, hiteles és megbízható szakemberekkel konzultálni, akik garanciát is vállalnak a munkájukra” – magyarázta.

Egyetlen betűkülönbségen is el lehet hasalni

Kérdésre válaszolva elmondta, gyakori buktatónak számít, hogy miután valaki megszerzi az energetikai tanúsítványt és árajánlatot kér, valamilyen oknál fogva változtat az eredeti terveken. Csakhogy ennek a két elemnek teljes harmóniában kell lennie, összhangba kell hozni a kettőt, mert ha a tanúsítványon nem ugyanazok a számok szerepelnek, mint a beruházó által adott ajánlatot, akkor azonnal visszadobják a kérelmet.

A piacvezető pályázatíró cég ügyvezetője arra is felhívta a figyelmet, ha valaki akár egy rubrikát rosszul tölt ki, akkor is elutasíthatják, hiánypótlásra szólíthatják fel az érdeklődőt. Előfordult az is, hogy valaki a közüzemi számla egyik oldalát felejtette el leadni, és emiatt kellett utómunkát végeznie.

„Az is bosszantó hiba lehet, ha az ingatlan címe eltér a közüzemi számlákon lévő címtől akár minimálisan, egy betűvel is, mert emiatt is megtagadhatják a támogatást. Ezeket mindig célszerű előre ellenőrizni, mert egy-egy hiánypótlás akár hónapokkal is kitolhatja a beruházás idejét” – figyelmeztetett Kovács R. Gábor.

Az elmúlt hetekben egyre több visszajelzés érkezik arról is, hogy sokan inkább ingyen megíratják valakivel a pályázatot, ami viszont rengeteg kockázatot rejt magában. Kiemelte: sokan ezen próbálnak spórolni, de ezzel nagyon óvatosnak kell lenni, mert ha nem a tervek szerint sikerül, akkor később akár a sokszorosát is kifizethetjük annak, mintha egy megbízható szakembert bíztunk volna meg a kezdetektől a feladattal.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!