2019. augusztus 23.,
péntek, Bence napja

„Ez egy koncepciós per, a gyerek az édesanyához kerül”

Hír TV

2018. október 17., szerda 18:47, frissítve: szerda 19:41

Folyamatosan falakba ütköznek, pedig nem akarnak mást, csak azt, amit mindegyik szülő, minél több időt tölteni saját gyermekükkel. Az elvált apák szerint azonban az igazságügyi szakértők velük szemben rendre elfogultak, „jó anyákban és rossz apákban gondolkodnak, a hatóságok útvesztőjében pedig egy apa hiába keresi az igazát”.

„Ez egy koncepciós per. Megvan az ítélet, a gyerek az édesanyához kerül, minden más az csak ahhoz kell, hogy jogszerűnek tűnjön a dolog” – fogalmazott az egyik érintett apa a Riasztás stábjának. Jenei István is évekig pereskedtek azért, hogy saját gyermekét nevelhesse. 

A szülői felügyeletről szóló perekben viszont Justitia mérlege, szinte mindig az anyák irányába billen, ahogyan a férfi esetében is, így fia csak alkalmi vendég nála. A szakértő javasolta ezt ügyében.

„A bíró beidézte az egyik tárgyalásra, ahol ő egyértelműen kijelentette, hogy – nem szó szerint, de ez volt a lényege – hogy miután az édesanyával kapcsolatban nem merült fel semmilyen kizáró tényező, ezért azt javasolja, hogy az édesanyjánál legyen elhelyezve a gyermek” – mesélte a férfi a Riasztásnak.

Az apák szerint véget lehetne vetni a vége-hossza pereknek, ha Magyarországon is bevezetnék az egyre több európai országban alkalmazott váltott gondoskodást. Vagyis egyik héten az anya, a másik héten pedig az apa nevelné a gyermeket.

További részletek a Riasztás adásában: