2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 03:40

Belföld

„Ez, ami itt van, nem életkörülmény, ez hányinger”

Megosztja a lakókat a Hős utcába tervezett kerítés építése. Az önkormányzat tervei szerint a két problémás épületbe csak egy ellenőrzött bejáraton keresztül lehetne bejutni. A rendesen fizető bérlők pedig hónapokon belül átköltözhetnek más önkormányzati lakásokba.

  • „Ez, ami itt van, nem életkörülmény, ez hányinger”

„A személyre szabott szociális segítség helyett homokba dugják a fejüket és most fallal veszik körbe” – mondta Burány Sándor. Az MSZP országgyűlési képviselője szerint a kőbányai önkormányzat valódi, megoldás helyett, rossz emlékű módszerrel próbálja kezelni a problémákat a Hős utcában.

„A Fidesz megoldása a drog és a szociális problémákra az, hogy falat épít a Hős utcába. Ha ez a fal felépül ez az ország szégyene lesz. Utoljára embereket lakóhelyükön Magyarországon fallal gettóba zárva a második világháború alatt és előtt a nácik és a nyilasok zártak be” – tette hozzá az ellenzéki képviselő.

A kerítésre, illetve az éjjel-nappali beléptetés üzemeltetésére 131 millió forintot szán az önkormányzat. A városvezetés döntésének értelmében a két emblematikus házat egy kerítéssel vennék körül, egy bejáratot meghagyva az itt lakóknak és a hozzájuk érkezőknek. Az önkormányzat arra hivatkozik, hogy két társasház többségi tulajdonosa – azaz az 58 százalékos tulajdonrésszel rendelkező önkormányzat – jóváhagyta a döntést.

A lakókat megosztja a döntés. Van aki nagyobb biztonságot vár, ha nem lesz átjáróház a két tömb, mások a gyakorlati hátrányokról beszélnek.

„Azt nem tudom, hogy a mentő – mert gyakran jön – be tud-e majd jönni hátul, meg gyalogolni hogy fogok? Gerincsérvem is van, meg több öreg is van” – mondta Zsóka, aki 5 éve lakik a Hős utcában. Szerinte a kerítésre költött pénznek jobb helye is lenne.

„Használja föl lakásokra, adjanak a fiataloknak is egy esélyt, hogy kapjanak egy szoba-konyhát legalább” – tette hozzá.

Egy másik hely lakos, Károly úgy látja: csak azok maradnak itt, akiknek nincs más lehetőségük.

„Ez, ami itt van, nem életkörülmény. Ez hányinger. Itt tudja kik élnek? Az állatok” – mondta.

Ő a szerencsések közé tartozik. Mivel rendesen fizeti a bérleti díjat és a közüzemi számlákat, ezért neki és a családjának az önkormányzat kijelölt máshol egy bérlakást.

„Igazából én már kaptam lakást – amire várunk, hogy beköltözhető legyen” – tette hozzá.

A kerítésépítésről csütörtökön döntött a társasházi közgyűlés, ám az még nem végleges. A Hős utcai civil önkéntesek, a Kontúr Egyesület ugyanis jelezte fenntartásait a kőbányai önkormányzatnak, amely még felülvizsgálhatja a határozatot.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!