2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Belföld

Erre mindenképp vigyázzon igazoltatásnál

A bizonsági öv kicsatolása miatt indult eljárás egy sofőr ellen – tudta meg a Panaszkönyv. A Hír TV oknyomozó műsorának a férfi azt mondta: a rendőri igazoltatás miatt szállt ki a kocsiból. Annak ellenére, hogy a járőrök mindent rendben találtak, közölték vele, hogy helyszíni bírságot szabnak ki, mert nem volt bekötve. Az eljárásról az ORFK nem nyilatkozik, mert még folyamatban van az ügy, de az már kiderült, hogy másokat is bírságoltak már meg azért, mert az igazoltatás során kikapcsolták a biztonsági övüket.

Dudáltak, szirénáztak, megkülönböztető jelzést használtak. Az összes szomszédot felcsöngették – augusztusban kezdődött így egy nap Zamárdiban. A rendőrök Hámori Lászlót, a Gépjármű Károsultak Országos Szövetsége (Gékosz) elnökét kereste, szerintük ugyanis Budapesten biztonsági öv nélkül vezetett, az egyenruhások a Balatonig vitték az idézést. Hámori Zoltán szerint amikor a XII. kerületben megállították a rendőrök, mindent rendben találtak.

– Amikor a rendőr megállított, azonnal kiszálltam az autóból, mivel az irataim a csomagtartóban voltak elhelyezve. Nem is gondoltam volna, hogy abból az eljárásból, hogy megállítanak az utcán, ez fog kerekedni. Kiszálltam, átadtam az irataimat és amikor az intézkedés vége felé jártunk, akkor közölte velem a rendőr, hogy mindent rendben talált, mind az autóval, mind az autó papírjaival kapcsolatban. De! Mivel nem volt a biztonsági öv bekötve, ezért helyszíni bírságot alkalmaz, én ezt ott rögtön mondtam, hogy nem fogadom el. Ezért indult egy eljárás – nyilatkozta a Panaszkönyvnek a Gépjármű Károsultak Országos Szövetségének elnöke.

Hámori László felháborítónak tartja a rendőri fellépést is, szerint az egyenruhások megfélemlítették a gyerekeit. A rendőrök hangosbemondót használtak a lakás előtt. „Annyira féltünk,hogy lehúztuk a redőnyt és gyorsan felhívtuk apáékat" – mondta az egyik gyermek.

Az ORFK sajtóirodája tagadja, hogy a rendőrök szirénáztak, kiabáltak volna.

– A házban tartózkodott 3 kiskorú gyerek, mivel a közértbe kellett mennem. Ők nagyon megijedtek. Az egészről így szereztem tudomást. A gyerekem telefonon fölhívott, hogy itt vannak a rendőrök, szirénáznak, dudálnak, hangoskodnak. Rázzák a kaput, a kocsibejáró ajtaját, a kiskaput – tette hozzá Hámori.


A biztonsági övvel kapcsolatos eljárásról az ORFK nem nyilatkozik, mert még folyamatban van az ügy, de az kiderült, hogy másokat is bírságoltak már meg azért, amiért az igazoltatás során kikapcsolták a biztonsági övüket. A Panaszkönyv által megkérdezett ügyvéd szerint nehéz lesz megállapítani, hogy kinek volt igaza.

– Azt gondolom, hogyha egy övhasználati vita nem akkor merül föl, amikor az igazoltatás történik, hanem eltelik 10-15 perc, akkor nyilván nehezebb tisztázni a történteket. Mindenesetre közizgatási eljárásban a hatóságnak, jelen esetben a rendőrsének kell bizonyítania, hogy valóban szabályt sértett a panaszos. A rendőri jelentés lesz valószínűleg a bizonyíték. Az ügyfélnek, a panaszosnak jogában áll ilyenkor nyilatkozatot tenni. A közigazgatási szerv a bizonyítékokat mérlegelve valósághűen kell megállapítsa, hogy volt övhasználat, vagy nem – jelentette ki a Hír TV-ben Herpy Miklós ügyvéd.

Az ügyvéd azt sem zárta ki, hogy a panaszosnak sérelemdíj járhat, ha bebizonyosodik, hogy rendőri túlkapás történt.

Tekintse meg a Panaszkönyv adását!

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!