2020. szeptember 22.,
kedd, Móric napja

Erősítik a vásárok védelmét

Hír TV

2018. december 13., csütörtök 17:29, frissítve: csütörtök 19:27

A strasbourgi események miatt megerősítik a legnagyobb és legfontosabb karácsonyi vásárok védelmét itthon. Gépfegyveres katonák és a TEK egységei segítenek be a rendőröknek.

A strasbourgi lövöldözés után döntött úgy a kormány és a nemzetbiztonsági kabinet, hogy nem elég betonkockákkal védeni a karácsonyi vásárokat. Csütörtöktől a Terrorelhárítási Központ és a Magyar Honvédség katonai rendészeti egységei is kint vannak.

A magyarországi veszélyeztetettség nyilvánvalóan nem éri el azt a szintet, amely Strasbourgban vagy Nyugat-Európában, szerte Nyugat-Európában tapasztalható. De a polgárok biztonsága, a belbiztonság szilárdan tartása érdekében tettük meg ezeket az intézkedéseket– mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója.

Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa - jelentette ki a honvédelmi minisztérium államtitkára. A vásárokban a rendőrök együttműködnek a TEK-kel és a katonai rendészekkel.

A felszerelésük az jól látható, hogy már az úgynevezett digitális katona programnak az új felszerelésében hajtják végre ezt a feladatot. Ez a 2015 mintájú gyakorlóruha, illetve a katonák kezében látható géppisztoly a tegnapelőtt bemutatott SkorpionEvo 3-as gépfegyver, amelyet már Magyarországon szereltünk össze – jelentette be Németh Szilárd. 

Magyarországon jelenleg 160 karácsonyi vásár van. Budapesten négy járőrpár vesz részt az erősítésben, vidéken pedig Győrben, Székesfehérváron, Kaposváron, Debrecenben, Szolnokon és Hódmezővásárhelyen két-két katonai járőr segíti a rendőrök munkáját január 1-jéig.