2020. július 13.,
hétfő, Jenő napja

Emléktáblát avattak II. János Pál tiszteletére a Hősök terén

2013. augusztus 22., csütörtök 12:23, frissítve: csütörtök 12:41

A Hősök terén avattak emléktáblát II. János Pál tiszteletére. Az ünnepségen Tarlós István főpolgármester emlékeztetett: a pápa a rendszerváltás után itt mutatott be szentmisét, ahol a kivívott szabadság megőrzésére szólította fel a híveket.

Tarlós István hangsúlyozta: 1989-ben még csak remélte a társadalom, hogy ennyire közel van a szabadság, 1991-ben Szent István napján pedig azt sem tudhatták még, „hogy mennyi megpróbáltatás árán, régi és új nehézségek leküzdésével kell őriznünk szabadságunkat”.

Boldog II. János Pál pápa 1991. augusztus 20-án a Hősök terén mondott szentmiséjében megjegyezte, hogy „István király ezt az országot őseinknek és a magyarok minden nemzedékének építette”. A Hősök tere nevét éppen 80 éve kapta. Ez a tér egyaránt emlékező- és emlékeztető helye a magyar nemzetnek – mondta Tarlós István.

– A kommunista rendszer bukásának éveiben a nemzet egységét kifejezve került sor több nagy történelmi jelentőségű eseményre ezen a helyen. Jól emlékszem rá, amikor még érintetlenül állt a magyarországi laktanyákban a megszálló szovjet hadsereg fegyverarzenálja, de itt, a Hősök terén az 1956-os forradalom mártírjainak temetésén egy Orbán Viktor nevű fiatalember a világot megdöbbentve arra hívta fel a figyelmet, hogy ha lesz elég merszünk, akkor elérhetjük a szabadságot – mondta a főpolgármester.

Forrás: Hír TV