2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Emléktáblát avattak II. János Pál tiszteletére a Hősök terén

A Hősök terén avattak emléktáblát II. János Pál tiszteletére. Az ünnepségen Tarlós István főpolgármester emlékeztetett: a pápa a rendszerváltás után itt mutatott be szentmisét, ahol a kivívott szabadság megőrzésére szólította fel a híveket.

Tarlós István hangsúlyozta: 1989-ben még csak remélte a társadalom, hogy ennyire közel van a szabadság, 1991-ben Szent István napján pedig azt sem tudhatták még, „hogy mennyi megpróbáltatás árán, régi és új nehézségek leküzdésével kell őriznünk szabadságunkat”.

Boldog II. János Pál pápa 1991. augusztus 20-án a Hősök terén mondott szentmiséjében megjegyezte, hogy „István király ezt az országot őseinknek és a magyarok minden nemzedékének építette”. A Hősök tere nevét éppen 80 éve kapta. Ez a tér egyaránt emlékező- és emlékeztető helye a magyar nemzetnek – mondta Tarlós István.

– A kommunista rendszer bukásának éveiben a nemzet egységét kifejezve került sor több nagy történelmi jelentőségű eseményre ezen a helyen. Jól emlékszem rá, amikor még érintetlenül állt a magyarországi laktanyákban a megszálló szovjet hadsereg fegyverarzenálja, de itt, a Hősök terén az 1956-os forradalom mártírjainak temetésén egy Orbán Viktor nevű fiatalember a világot megdöbbentve arra hívta fel a figyelmet, hogy ha lesz elég merszünk, akkor elérhetjük a szabadságot – mondta a főpolgármester.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!