2024. 05. 25. Szombat Orbán napja
Jelenleg a TV-ben:

Csörte

Következik:

Túlélve Bolíviát 11:00

Belföld

Elvtelen alkuk a Fidesz leváltása érdekében

Az összellenzéki jelöltállítás az őszi önkormányzati választás előtt lett vonzó az ellenzéknek, s úgy tűnik, a siker reményében bármit, még az elveiket is képesek feláldozni. A VI. kerületi polgármesteri címért induló Soproni Tamás (Momentum) és a főpolgármesteri címért ringbe szálló Karácsony Gergely nyilatkozatai jól példázzák ezt, azokból ugyanis kiderül: milyen gyorsan lehet a páriából szövetséges - írja a Magyar Nemzet.

  • Elvtelen alkuk a Fidesz leváltása érdekében

„Lehet, hogy valaki nagyon szereti a Gundel-palacsintát, a gulyáslevest és a tökfőzeléket külön-külön, de ha összeturmixoljuk ezeket, az mégiscsak moslék. Megpróbálták 2014-ben, nem jött össze, most másra van szükség” – jelentette ki 2017 augusztusában Soproni Tamás, aki jelenleg a VI. kerület összellenzéki polgármesterjelöltje.

A momentumos politikus a 24.hu-nak adott interjúban a tavalyi országgyűlési választás kapcsán, üzenve egykori és majdani szövetségeseinek, úgy folytatta, hogy nem az összefogás az Orbán-rendszer leváltásához vezető út. Még azt is mondta: „Nem akarjuk összegyurcsányozni magunkat. […] A választóink nem azért fognak ránk szavazni, mert azt akarják, hogy összefogjunk másokkal, mi pedig nem fogjuk elárulni a Momentum szimpatizánsait.” A parlamenten kívüli párt politikusa akkor úgy látta, ha a Momentum bárhová is beállna, nulla százalékot vinne magával.

Néhány napja, július 11-én, amikor mint az összellenzéki polgármesterjelölt bemutatkozott, már azt mondta: a teljes ellenzéki összefogás a kerületben nemcsak azért jött létre, hogy leváltsák a Fideszt, hanem azért, hogy minden ember problémájával foglalkozzanak, jövőképet adjanak a terézvárosiaknak, így csapatában párbeszédes, momentumos és DK-s szakértő is megtalálható.

Mindez egyébként a politikai karrierjét ismerve nem meglepő, hiszen 2014-ben már tagja volt egy helyi szintű összefogásnak: az azóta a politikai süllyesztőben eltűnt Együtt, valamint a DK és a PM támogatásával indult.

Az elvek, stratégiák képlékenysége nemcsak Sopronira jellemező, pártja, a Momentum is pontosan ezt az utat járta be bő két év alatt, amióta egy 140 fős baráti Facebook-csoportból az európai parlamenti választásokon tízszázalékos párttá nőtte ki magát. A párt elnöke, Fekete-Győr András két éve arról szónokolt Facebook-üzenetében – elérhető a Momentum oldalán is –, hogy nem bonyolódhatnak a pártokat ellehetetlenítő hatalomtechnikai alkukban. Az emberek „új, világos alternatívára, új lendületre, egy új politikai generáció­ra és egy új szervezetre kíváncsiak” – mondta, akkor. Azóta viszont megváltozott a véleménye.

Karácsony Gergely, az ellenzék közös főpolgármester-jelöltje is számos alkalommal tett tanúbizonyságot elveinek hajlíthatóságáról.

A 2014-es országgyűlési képviselő választás kampányában Karácsony látszólag nehezen dolgozta fel, hogy Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke is rajta volt az Együtt–PM közös listán: „Nem tagadom, néhány Unicumot meg kellett innom ma, hogy elviseljem a helyzetet, nem szeretem, hogy így alakult, de ez van” – hangoztatta akkor. Ennek ellenére idén nyáron – azt követően, hogy a DK saját főpolgármester-jelölttel rukkolt elő Kálmán Olga személyében, felrúgva a korábbi megállapodásukat – Karácsony mégis arról beszélt, hogy teljes mértékben bízik Gyurcsány szavahihetőségében. Az MSZP-hez való viszonyáról pedig, még LMP-s politikusként, egy egyetemi fórumon azt mondta, hogy „jobban utálom a szocikat, mint a Fideszt”, valamint, hogy azért támogatta az együttműködést az Együtt 2014-el, hogy kihúzza „a szocik seggéből az összefogást”. Ehhez képest 2017 végén mégis elvállalta az MSZP és a Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltségét.

A Párbeszéd elnökének a Jobbikkal kapcsolatos nézetei sem bizonyultak tartósabbnak. Noha Karácsony szavai szerint a Jobbik „mellette áll” a főpolgármesteri kampányában – az ellenzéki párt passzívan támogatja őt, mivel nem indít saját jelöltet – a zuglói polgármester tavaly márciusban még ellenezte a Jobbikkal való összefogást. Úgy vélte, hogy a pártban továbbra is vannak nácik, és az Magyarország „rosszabbik feléhez tartozik”. Ehhez képes a Hír TV műsorában idén februárban megvédte Gyöngyösi Mártonnak, a Jobbik frakcióvezetőjének antiszemita elképzelését.

– Nem gondolom, hogy önmagában nácizmus, ha valaki zsidó képviselőket listázna, ez inkább egy nagyon rossz mondat volt – jelentette ki, hozzátéve: nagyon örül annak, hogy Gyöngyösi „az elmúlt időszakban” nem zsidózott.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Orbán Viktor Bulgária elnökével tárgyalt

Orbán Viktor Bulgária elnökével tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a Karmelita kolostorban fogadta Rumen Radev bolgár köztársasági elnököt - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Összeomolhatnak Magyar Péter néppárti álmai + videó

Összeomolhatnak Magyar Péter néppárti álmai + videó

A Tisza Párt alapítója egy elnyomó rendszert szolgált ki és a CÖF-CÖKA ebben az ügyben levelet is írt az összes néppárti képviselőnek, ha lehet tartsák magukat a saját álláspontjukhoz, miszerint az Európai Néppárt nem támogat senkit, ha kiszolgálta a kommunista diktatúrát - derül ki a Vezércikkből.
Reagált az adóhatóság Karácsony Gergely kirohanására + videó

Reagált az adóhatóság Karácsony Gergely kirohanására + videó

A politikus azután fakadt ki, hogy házkutatást tartott a Nemzeti-Adó és Vámhivatal Karácsony Gergely jogi főtanácsadójánál és ügyvédjénél. Nem mellesleg a nyomozók nemrégiben a Mediawork szerkesztőségében is jártak, ahol nagy mennyiségű iratot foglaltak le.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!