2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Első a szerelem és a család

Jobban hisznek a párok a szerelemben és a házasságban, mint amennyire tartanak az esetleges anyagi nehézségektől, amivel a családalapítás járhat. Ez derül ki a Kopp Mária Intézet felméréséből. Az adatokat az idei Baba-Mama Expon ismertették, ahol most is rengeteg érdeklődő volt kíváncsi a standok kínálatára.

  • Első a szerelem és a család

Igazából körülnézünk, babakocsit keresünk tehát most kerültünk már abba a korba, amikor már felülünk, úgyhogy sport-babkocsira kell cserélni.– mondja egy szülő a Baba-Mama Expón. István 8 hónapos, ő a család első és eddig egyetlen gyermeke. Az édesanyja azt mondja, jól meggondolják, hogy vállalnak-e másodikat, de tervezik.

Szerintem egy 100-asba benne volt körülbelül, 100 ezerbe. Amíg megvettük a kiságyat, az etetőszéket, a pelenkát, mindent, csak az alapokat – mondja az anyuka, Borbély Zsuzsanna, de nemcsak anyagi szempontok vannak.

Átgondoltuk, hogy milyen szempontok szólnak ellene meg mellette és akkor úgy voltunk, hogy vágjunk bele, mert inkább több volt a pozitív, mint a negatív– mondja az egyik résztvevő, Malina Bernadett. Elmondanád, hogy mi volt a pozitívum és mi az, ami negatív, vagy amin volna még mit javítani?– kérdezte riporterünk. Én azt hallottam, hogy a családi pótlékot már nagyon régóta nem emelték, de viszont jött ez a családi adókedvezmény, ami miatt belevágtunk meg van egy-két olyan kedvezmény amivel az állam is segít, amivel az önkormányzatok, tehát hogy támogatják azt, hogy az embernek gyereke legyen.– felelte az anyuka.  Forgó Rolandot arról kérdeztük, hogy apaként mi volt a legfontosabb szempont? Anyagiak? Lakhatás? Az érzelmi kötelék?

Az érzelmi része – felelte – Az anyagival nekem nincs problémám, úgyis megoldom Ez a válasz az egyik népesedés-politikai háttérintézmény kutatása szerint is tipikusnak mondható, amikor a párok gyermekvállaláson gondolkodnak. A Kopp Mária Intézet által megkérdezett szülők 76%-a számára inkább a lelki, érzelmi háttér volt lényeges, mint az anyagi biztonság. De kérdezték őket a házasság szerepéről és a munkahelyi körülményekről is.

Családbarát szemléletben még van mit javítani, azt látjuk, a közvetlen környezetet, a családot alapvetően családbarátnak érzik, úgy értvén ezt valószínűleg, hogy a gyerekvállalást támogatják, de a munkahelyen azért még csak 30% az, aki tapasztalja a családbarát szemléletet– válaszolta Székely András szakpolitikai elemzési vezető, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) kutatója. Az intézet a jövőben arról is készít majd felmérést, hogy a családpolitikával kapcsolatos kormányzati kommunikáció mennyire volt sikeres.

Nagyon fontosnak tartom és nagyon örülök annak, hogy a kormányzat elindította a családok védelméért szóló nemzeti konzultációt. Ennek keretében valamennyi állampolgár, valamennyi honfitársunk véleményt tud nyilvánítani ebben az igen fontos, közös, nemzeti ügyben, amely a népesedésnek az ügye és ezzel összefüggésben a gyermekvállalás ügye. Mindez fontos iránymutatást fog adni abból a szempontból, hogy a magyar kormányzat még hatékonyabbá, még célzottabbá és még eredményesebbé tudja tenni a hazai család-, és népesedéspolitikát– mondta Fűrész Tünde, a KINCS elnöke. 

Az országos adatok egyébként azt mutatják, hogy minden második házasság válással végződik. A születésszámban pedig 2005 és 2016 között egyelőre nem volt látványos emelkedés a statisztikai hivatal adatai szerint.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!