2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Amerika magyar grófja 11:00

Belföld

2024-től jelentős béremelés lesz + videó

Az idei év az infláció megfékezésének éve volt, a jövő év a gazdasági növekedés és a béremelkedések éve lesz Magyarországon - jelentette ki a miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. Gulyás Gergely elmondta: januártól jelentős minimálbér-, és garantált bérminimum növekedés jöhet, ami érinti mind az állami szektorban, mind pedig az egyéb szektorokban dolgozó munkavállalókat is.

  • 2024-től jelentős béremelés lesz + videó

Cikkünk folyamatosan frissül, az élő videó a cikk alján található

Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra tájékoztatója a kormány legfontosabb intézkedéseiről az újságírói kérdések előtt:

Egyszámjegyű infláció, béremelés

Gulyás Gergely elárulta, hogy már októberben sikerült elérni a tíz százalékhoz közeli inflációs célt. A novemberi előrejelzések nyolc százalék körüli inflációt valószínűsítenek, a decemberi pedig hét százalék körül lesz.  

"Tavaly év végén azt a célt tűztük ki magunk elég, hogy idén év végére egyszámjegyű kell hogy legyen az infláció. Áttekintve a gazdasági helyzetet örömmel számolok be arról, hogy ezt a vállalást a kormány teljesíteni tudja"

- jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. 

Ez jelentős béremelést, és garantált bérminimum-emelést jelent a jövő évtől. Hozzátette: a jövő év a gazdasági emelkedés, és a béremelés éve lesz. A kormány továbbra is olyan intézkedéseket fog hozni, amelyek a gazdasági növekedést elősegítik – jelentette ki.  

Ukrajna EU-csatlakozása

Gulyás Gergely az Európai Unió bővítése kapcsán kijelentette, hogy előbb be kell fejezni a folyamatban lévő tárgyalásokat, nem pedig újakat indítani. Ukrajna nem teljesíti a csatlakozási tárgyalások megkezdésének a feltételeit (erről itt írtunk bővebben) - mondta a miniszter. A magyar kormány megkülönböztetett partnerséget ajánl Ukrajnának, és nem csatlakozási tárgyalásokat. 

A kormány szintén nem támogatja a közös hitelfelvételt Ukrajna esetében - mondta Gulyás.

Az idegenrendészeti törvényről

A miniszter megerősítette a kormány által már korábban elmondottakat:

a Magyarországon való tartózkodás alapjoga csak a magyar állampolgárokat illeti meg. 

Gulyás Gergely kiemelte: az illegális migránsok egyre agresszívabbá válnak, ezt már a déli határnál is megtapasztalhattuk. A migráció tekintetében alapvető változásra van szüksége Európának - tette hozzá. Kiemelte: a magyar kormány már tárgyal az új idegenrendészeti törvényről.

Nyugdíjemelés, nyugdíjkiegészítés

Szentkirályi Alexandra elmondta, hogy pénteken érkezik a nyugdíjkiegészítés az érintetteknek. A kifizetés 2,5 millió embert érint, és erre 190 milliárdot fordít a kormány - tette hozzá. Egy átlagnyugdíj esetében 85 ezer forint érkezik. Januártól pedig 6 százalékkal emelkedik a nyugdíjak összege.

Harc a kiberbűnözés ellen

Szentkirályi Alexandra elárulta, hogy a Covid-válság ideje alatt megerősödött az online térben az adathalászat-bűnözés. Csak ebben az évben 9515 ilyen bűncselekmény volt, ami nyolcmilliárdos kárt okozott. Látható tehát, hogy komoly ágazattá nőtte ki magát - tette hozzá.

A leggyakoribb elkövetés az adathalász módszer, a telefonon tárolt adatok felhasználása, hogy hozzájussanak a bankszámla adatokhoz.

A kormányszóvivő szerint, azért, hogy minél jobban fel lehessen lépni ez ellen, a Belügyminisztérium háromszáz fős kiber nyomozói hálózatot hoznak létre és országos lefedettséggel dolgoznak majd.

Egy mondatban Gulyás Gergely válaszai újságírói kérdésekre:

  • Egyelőre nem látszik, hogy a svédeknek annyira fontos lenne a NATO-csatlakozás, így az Országgyűlésnek sem kell sietnie
  • Határvédelemre több mint 650 milliárd forintot költött a kormány
  • A kormány 93 milliárd forintot biztosít a kórházi adósságok rendezésére
  • Terroristák mellett nem lehet tüntetni, vannak olyan  esetek, amikor a szélsőséges véleményeket lehet korlátozni
  • Milliós nagyságrendben töltötték már ki a korábbi nemzeti konzultációkat az emberek, ez egy sikeres kezdeményezés
  • A kormány hamarosan tájékoztatást ad az Ukrajnába szivárgó milliárdokról, amelyek a kiberbűncselekményekből származnak
  • Jövő kedden nyújtja be a szuverenitásvédelmi törvényt a Fidesz-frakció, hogy bűncselekménnyé nyilvánítsák, ha egy párt külföldről kap támogatást

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!