2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Belföld

Elnézést kért Orbán Viktortól Ronald Lauder

Elnézést kért Orbán Viktortól a Zsidó Világkongresszus elnöke. Ronald Lauder beismerte, hogy tévedett, amikor azt állította a miniszterelnökről, hogy beszédében nem határolódott el élesen a szélsőjobboldaltól. A kongresszus utolsó napján a felszólalók a Jobbik betiltásáról beszéltek, a Mazsihisz pedig törvénnyel akadályozná meg, hogy Horthy Miklósról utcákat, illetve köztereket nevezzenek el Magyarországon.

A betiltott Magyar Gárda és a jobbikos Gyöngyösi Márton felszólalása is bekerült abba a kisfilmbe, amellyel az erősödő antiszemitizmust szemléltették a Zsidó Világkongresszus résztvevőinek. A zárónapon az európai szélsőjobboldali és náci ideológiájú pártok térnyeréséről vitáztak. A résztvevők szerint Magyarországnak és Németországnak fel kell ismernie, hogy a Jobbik, illetve a Német Nemzetidemokrata Párt komoly fenyegetést jelent a demokráciára. „Ha nem lehet őket betiltani, akkor érdemes lenne az alkotmányt megváltoztatni” – mondta Robin Shepherd.

A Zsidó Világkongresszus alelnöke a parlamentbe jutott Jobbikot is betiltaná. Mose Kantor az AP hírügynökségnek úgy fogalmazott, korlátokat kell állítani a demokráciának. Hasonló állásponton van az egyik izraeli képviselő is, pedig a zsidó állam parlamentjében is helyet kapott egy szélsőjobboldali párt. A küldött szerint azonban náluk a Jobbik nem létezhetne. „Izraelben volt egy Amerikából jött zsidó, aki izraeli állampolgár volt. Létrehozott egy pártot, amely gyűlölettel viseltetett a kisebbség, az arabok ellen. A kormány és a bíróság betiltotta” – mondta Kolett Avital.

A Mazsihisz konkrét javaslatokat készít a kormánynak. Feldmájer Péter betiltaná a Horthy-szobrokat, és arra kéri Orbán Viktort, hogy jogi eszközökkel akadályozza meg, hogy a kormányzóról utcákat illetve köztereket nevezhessenek el Magyarországon. „Nem szeretném azt, ha valamelyik magyar faluban Mussoliniről és Hitlerről neveznének el utcákat. Nem tudok arról, hogy volna ilyen Magyarországon, de nagyon sok mindent ki lehet találni, amivel az embertársainkat tudjuk bántani. El kell gondolkodni most már, hogy ilyen törvényeket is kell hozni” – mondta a Mazsihisz elnöke.

A magyar miniszterelnök a nyitónapon szólalt fel, beszéde után néhány perccel a Zsidó Világkongresszus elítélő közleményt adott ki, amelyben azt kifogásolta, hogy Orbán Viktor nem nézett szembe az antiszemitizmus, illetve a Jobbik fenyegetésével. A zárónapon Ronald S. Lauder elnézést kért Orbán Viktortól, akinek egy izraeli napilapban megjelent interjújából is idézett. „Ez nagyon erős és határozott megjegyzés volt a miniszterelnök részéről, ezért elnézést kérek” – mondta Lauder.

A kongresszus újraválasztott elnöke helyes döntésnek nevezte, hogy idén Budapesten tartották a tanácskozást. A zárónapon elfogadott határozatban arra kérték az országok vezetőit, hogy vegyék fontolóra a neonáci pártok és szervezetek betiltását.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!