2020. február 24.,
hétfő, Szökőnap napja

Ellenzéki ellentmondás Kispesten

2019. december 4., szerda 17:10

Ellent mond egymásnak a balliberális ellenzék Kispesten. A kerületi korrupciós botrányban nyilvánosságra került ügyeket a testület döntése érdemében a Momentum képviselője vizsgálja. Ám a párt képviselője azt állítja, hogy hiába kérték ki a kispesti vagyonkezelőtől a szerződéseket, nem mindet kapták meg. Sőt a kispesti átláthatósági tanácsnok azt mondta híradónknak, hogy Kránitz Krisztián csak előre kiválogatott szerződéseket adott oda neki. A Szocialista polgármester viszont azt mondta, hogy amit kért meg is kapott a képviselő.

"Odamentem utána a főnökhöz. Mondom főnök, hogy van az, hogy mondom a Krinyónak 12-t kell adni, neked meg 3-at, mondom ez, hogy van? Utána behívta magához, volt utána egy kis perpatvar meg csetepaté, de úgy jött ki, hogy azt mondta, hogy hát tudod jól, milyen a Krisztián. Lehet, hogy egyszer utoléri a vég, mert ő ÉHES"

A kispesti szocialista polgármester bizalmasáról beszél a HírTV birtokába került hangfelvételen Lackner Csaba. A vagyonkezelő igazgatóját a különböző visszaosztások miatt Mr. Negyven Százaléknak is gúnyolták a háta mögött. Lackner mesélt arról is, hogy Kránitzot a mohósága miatt a helyi MSZP kiszavazta az őszi önkormányzati választások jelöltjei közül.

Van a város életében egy csomó olyan fontosabb dolog, amivel foglalkoznunk kell

- mondta Gajda Péter, a XIX. kerület polgármestere. 

A korrupciós botrány hang és videofelvételeit már a hatóságok is vizsgálják, ám a városrész polgármestere szerint Lackner Csaba ügyét többek között a momentumos Paróczai Anikónak, a képviselő-testület által egyhangúlag kinevezett Átláthatósági Tanácsnoknak is vizsgálnia kell. Paróczai elsőként az önkormányzati cégeket vizsgálná át, ám párttársa szerint máris akadályokba ütközött. 

Úgy tudom, hogy a vagyonkezelőtől az ismert Kránitz úrtól például számos szerződést kikért. Nem is kapta meg mindet, amiből szeretnénk is ezt tematizálni és szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy nem fog úgy működni, hogyha nem kapjuk meg ezeket a szerződéseket

- fogalmazott Soproni Tamás, Terézváros polgármestere. 

Ám most kiderült, hogy Kránitz csak előre kiválasztott szerződéseket adott a kerületi átláthatósági tanácsnoknak.

A VAMÜSZ-szel pedig az volt a probléma, hogy telefonon Kránicz Krisztián nekem azt mondta, hogy ő előre kiválasztott nekem 18 darab szerződést, élőben pedig azt közölte, hogy ez a 18 darab szerződés az, ami 1-5 millió forint között volt a 2018-as évben. Többször is megkérdeztem tőle és többször is azt mondta, hogy ennyi szerződés volt

- nyilatkozta Paróczai Anikó, kispesti átláthatósági tanácsnok.

A momentum állításaival szemben a korrupciós botrányban érintett kispesti polgármester teljesen mást állít. Gajda szerint minden dokumentumot megkapott a képviselő.

"Gajda Péter: Minden dokumentumot megkap az átláthatósági tanácsnok, egyetlen egy kérdés volt, hogy ezt személyesen szeretné vagy fénymásolatban és miután nagyon sok szerződést szeretett volna átnézni, ezért a vagyonkezelő vezetője azt javasolta neki, hogy ezt tegye meg a vagyonkezelőbe, tehát már aznap bemehetett amikor ezt először kérte, úgyhogy ezzel kapcsolatban nem volt semmilyen probléma

Riporter: Tehát akkor magyarul minden szerződést, amelyet kért a momentumos átláthatósági tanácsnok megkapott?

Gajda Péter: Hát, hogy megkapott-e vagy megkapja-e azt nem tudom, de biztos, hogy hozzájuthat természetesen.

Riporter: Tehát azt garantálják, hogy minden dokumentumhoz hozzá fognak jutni?

Gajda Péter: Természetesen."

A kerület kormánypárti önkormányzati képviselője szerint Kránitz Krisztián törvényt sért azzal, hogy nem adja ki a közpénzek felhasználásáról szóló szerződéseket. 

Azok a szerződések, amelyeknek a kiadását, ha jól értem most Kránitz Krisztián megtagadta, vagy csak részben teljesítette, annak okán, hogy közpénzből való felhasználást érint, ezért a törvénynek az erejénél fogva nyilvános kell, hogy legyen. Tehát azoknak a kiadását Kránitz Krisztián nem tagadhatja meg. Pont ezért javasoltuk az alakuló testületi ülésen azt, hogy valamennyi szerződés, függetlenül azok értékhatárától legyenek nyilvánosan elérhetőek. Ezt hogy, hogy nem, a baloldali összefogás leszavazta

- mondta a Fidesz XIX. kerületi önkormányzati képviselője, Dódity Gabriella.

A kispesti átláthatósági tanácsnok az önkormányzati cégek vizsgálata után a korrupciós botrányba keveredett Lackner Csaba korábbi munkáját fogja vizsgálni. Nemrég ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy ehhez felhatalmazást és segítséget kért a szocialista polgármestertől.

Gajda Péter azt mondta híradónknak, hogy ehhez felhatalmazást nem kell adnia, ám arról már nem beszélt, hogy hogyan segíti majd Paróczai Anikó munkáját a Lackner ügy kivizsgálásában.

HírTV