2020. augusztus 13.,
csütörtök, Ipoly napja

Elképesztően agyafúrt trükkel csalták el az adót Ujhelyi István elnökösködése idején a Pick Szegednél

Hír TV

2019. május 21., kedd 13:20

Összesen 876 ezer eurót (akkori értékén körülbelül 220 millió forintot) fizetett ki a szegedi kézilabdaklub 2008-ban és 2009-ben tizenegy délszláv és román játékosnak a magyar adóhatóságot teljesen megkerülve, három hazai és egy Seychelles-szigeteki off-shore céget felhasználva, miközben az ügylet adócsaló résztvevői is szépen kerestek – tudta meg a PestiSrácok.hu. Az ügy azért pikáns, mert a Pick Szeged társadalmi elnöke akkoriban az Európai Parlament mai lánglelkű korrupcióellenes élharcosa, a szocialista Ujhelyi István volt. Az ügyletben résztvevő cégeket a következő években felszámolták, ahogyan az akkori tulajdonos Szeviép Zrt-t is, amely – mint közismert – 443 alvállalkozót tett tönkre, összesen tízmilliárd forintnál is több adósságot halmozva fel. A PestiSrácok.hu által megismert, első ránézésre is színlelt szerződéskötések és az adóelkerülés éveiben a Botka László vezette szegedi önkormányzat 118 millió forint közpénzzel támogatta a kézilabdaklubot.

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője, aki vasárnap pártja listájának második helyéről kéri a választók voksait, minden erejével igyekszik a magyar kormányzatot és az országot korruptként feltüntetni a nemzetközi közvélemény előtt. Kampányának egyik hívószava is a korrupcióellenes küzdelem. Úgy tűnik, önmagával és pártjával szemben nem állít ilyen szigorú mércét, hiszen szegedi politikusként és a Gyurcsány-kormány sportügyi és fejlesztési államtitkáraként alaposan belekeveredett a Szeviép-botrányba. Egyes szereplők egyenesen Baranyi Sándor és Pistrui László, a szocialisták kedvenc építőipari kivitelezőinek “üzlettársaként” emlegetik Ujhelyit, akiről annyi kétséget kizáróan kijelenthető, hogy igen közeli kapcsolatban állt a Szeviép-vezérekkel.

BOTKA JÓVOLTÁBÓL AZ ADÓFIZETŐK PÉNZÉT IS LENYÚLHATTÁK

Aligha lehet tehát véletlen, hogy a Pick Szeged kézilabdaklub társadalmi elnöki posztjára rögtön Ujhelyi Istvánt kérték fel, amikor 2005-ben a Szeviép Zrt. lett a klub meghatározó tulajdonosa. (A nyilvánosság előtt a tulajdonost akkoriban az aranyéletet élő Pistrui László jelenítette meg.) A PestiSrácok.hu most olyan adatok, iratok és információk birtokába jutott, amelyekből az derül ki, hogy az Ujhelyi-Pistrui-korszakban, Botka László “gondos” polgármesteri felügyelete alatt a Pick Szeged a törvények tiszteletben tartása terén egy alvilági lokál szintjére süllyedt. Miközben a Szeviép nemcsak tulajdonosként, de főszponzorként is feltűnt, valójában ezeket a szponzor- és reklámpénzeket a lehető legarcátlanabb trükkökkel szivattyúzták ki (illetve vissza) a klubból. Fontos adalék, hogy miközben a szeviépesek 2005-től a 2010-es bukásig a sajátjukként kezelték a klub vagyonát és kasszáját, abban bőven volt az adófizetők pénzéből is, hiszen Botka László, Szeged polgármestere 2008-ban 53, 2009-ben pedig 65 millió forintos önkormányzati támogatással segítette a Pick Szegedet, amely emellett a városi sportingatlanokat és a teljes infrastruktúrát ingyen használhatta.

SZERZŐDÉSEK LÁNCOLATA

A portál információi szerint nemcsak a klubnak adott Szeviép-pénzek és városi támogatások visszacsorgatására, hanem külföldi játékosok adómentes kifizetésére is egészen pikáns rendszert agyaltak ki a Pick Szeged vezetői. 2008. július elején ugyanis szerződések egész láncolatát kötötték meg két nap leforgása alatt, csakhogy a Gyurcsány-kormány tevékenysége miatt amúgy is a csőd szélén táncoló magyar államot megfosszák az adóbevételeitől.

  • 2008. július 2-án a Vareco International Inc. (Ansuya Estate, Suite 9. Revolution Avenue, Victoria, Mahé, Seychelle-szigetek alatti off-shore cég) értékesítette tizenegy délszláv és román kézilabdajátékos, név szerint, Danijel Andjelkovic, Vladimir Bankovic, Ghionea Valentin Marian, Dragan Marianac, Petar Nenadic, Vladimir Osmajic, Petrea Adrian, Nenad Puljezevic, Stamate Iulian és az akkori vezetőedző, Vladan Matic reklámjogát (ezek szerint a Pick Szeged korábban az értékes reklámjogok nélkül igazolta le őket) a Székesfehérvári székhelyű A-System Kft-nek, amely nevében Nagy József volt az aláíró. Az A-System 2009. július 30-ig vállalata, hogy havonta 66 ezer eurót, egy év alatt összesen 792 ezer eurót fizet ki a játékosok jogai után. Az ügylet tisztességtelenségét jól jelzi, hogy nem sokkal a szerződés megkötése után, 2008. októberében elrendelte a bíróság az A-System felszámolását, 2009. márciusában pedig már 222,6 millió forint adótartozással (!) került fel a cég az adóhatóság nyilvános listájára. Valószínűleg ezt a tartozást hizlalta a játékosok jogai után járó áfa visszaigénylése is, mert azt az A-System még kiszámlázta, de a Vareconál már nem tűnik fel a tétel.
  • Egy nappal később, 2008. július 3-án (megszólalásig hasonló szöveggel és formázással) még két szerződés köttetett. Az adócsaló A-System Kft. ugyanis rögtön “továbbadta” ugyanannak a 11 játékosnak a marketingjogait a Sport és Futball Invest Kft.-nek. Persze később ezt a céget is bedöntötték, a felszámolás 2012. februárjában vette kezdetét. Itt már picit nagyobb nettó összeg, 852 ezer euró + ÁFA (!) szerepel, mert nyilván mindenkinek megvolt a maga haszna a pénzmosásban.
  • Információink szerint ugyanazon a napon, ugyanilyen tartalommal szerződött egymással a Sport és Futball Invest Kft., illetve a Santé Kézilabda Kft., azaz a Pick Szeged sportklub. E szerződésben már kicsit bonyolultabb a reklámjogok kiszámítása, de a végeredmény ugyanaz. Eszerint a parádés fogalmi zavarral elnevezett Sport és Futball Invest Kft. 396  ezer euróért egy évre visszaadja a szegedi klubnak a 11 játékos marketingjogát és ezen felül jogot szerez (!) a kézilabdaklub következő egy évben várható, de azért előre lefixált mértékű reklámbevételének harminc százalékára, 120 millió forintra, amit 250 forintos fix átváltási árfolyamon euróban kell megfizetni. Így jön ki, hogy a Szeged városa által is bőkezűen támogatott kézilabdaklub összesen 876 ezer euró + ÁFA díjat fizet a nagyszerű lehetőségért, hogy visszakapja a játékosai reklámjogait. Miközben tehát az adóhatóságot kikerülik, minden szereplő zsebre teszi a magáét, s felszívódik az ügylet áfája is.

2010-ben azonban utolérte a Pick Szeged mögött álló Santé Kézilabda Kft.-t a végzet, mint hazug embert a sánta kutya. Pistrui László Szeviép-tulajdonos és vezérigazgató hangos botrányok és pénzügyi káosz közepette táncolt ki mögüle, s megkezdődött a klub felszámolásba torkolló végelszámolási eljárása, a csapat pedig új tulajdonossal új életet kezdve igyekszik kiheverni az Ujhelyi-Pistrui-korszakot.

A PestiSrácok.hu információi szerint a Diósgyőr FC-ből is ugyanígy szivattyúzták ki a pénzt a Szeviép 2009-es tulajdonosi működése idején és ugyanezzel a módszerrel fizették feketén a külföldi játékosokat, csak itt a Szeviépet a másik vezér, Baranyi Sándor képviselte, a közreműködők pedig a hasonlóan felszámolt McSport Reklám Kft. és Dlusztus Imre, Botka László házi újságírója, a Délmagyarország akkori főszerkesztője voltak, de ez már egy másik történet…

PestiSrácok.hu