2019. május 26.,
vasárnap, Fülöp, Evelin napja

Elindul álmai útjára a gyógyíthatatlan beteg Dóri

Hír TV

2018. szeptember 15., szombat 13:30, frissítve: szombat 19:59

Vasárnap indul 8 napos útjára Olaszországba és Franciaországba a Pécsi Szemem Fénye Alapítvány hospice házának egyik lakója Dóri. A gyógyíthatatlan beteg lány álmát – az utazást – egy budapesti cég kollektívája fizeti.

Dóri 17 éves, óvodás korában derült ki, hogy gyógyíthatatlan izomsorvadásban szenved. Három éve él a pécsi Szemem Fénye Alapítvány hospice házában. A kislány életét megismerve egy budapesti cég vezetője és dolgozói összeadták azt a pénzt, amivel eljuthat álmai városaiba, Milánóba, Velencébe és a Párizs melletti Eurodisney parkba.

„Ez egy fantasztikus lehetőség, ez álmainkban sem jelent meg. Tervek voltak róla annak idején Dóri ide került és a Barbara megígérte neki, hogy el fogja juttatni valamilyen úton módon Disneyland-be nem tartottuk számon, tehát ez nem volt napirenden nálunk, hogy ez tényleg meg fog valósulni. Úgy hogy ez ilyen meglepetésszerűen érkezett az idei évben” – így Dóri gyámja, Csordás Judit.

Dóri tavaly óta, igyekszik olaszul is megtanulni.

- Mindig is szerettem volna eljutni Olaszország városaiba.
- És Disneyland?
- Disneyland pedig a maga varázsa miatt. Franciaországot, a francia nyelvet, azt mindig is a kedvenceim közé soroltam.
- De az nehéz.
- Nehéz. Éppen azért választottam az olasz nyelvet, mert a másik a francia lett volna, de tudtam, hogy az nagyon nehéz lenne.

A kislány a több mint 4000 kilométeres utat mentővel teszi meg. A sofőrön kívül gyámja és egy szakápoló is elkíséri. Lélegeztető gépét viszik magukkal, nélküle ugyanis nem tud aludni.

„Nekünk egy gyógyíthatatlan beteg gyerek álmát teljesíteni, az olyan, mint hogyha nem működnénk hiába. Tehát a mai napig kiráz a hideg ettől, hogy ez sikerült megoldani. Azt gondolom, hogy erre most ebben a pillanatban van szüksége a Dórinak, Nem később, nem korábban, hanem most kell elutaznia” – mondta  Szemem Fénye Alapítvány elnöke, Gyura Barbara. 

Dóri egyetlen bánata, hogy elromlott a telefonja, így nem tud fényképeket készíteni az útról.