2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Belföld

Elhallgatott és kimondott titkok: Iancu Laura a Palettában

Október hónap elején számos érdekes programot szervez a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Irodalmi Tagozata. Október 4-én folyóirat-bemutató lesz, a többi között, az Előretolt Helyőrség íróakadémia tagjaival. A Hír TV Paletta című műsorának vendége Mezei Katalin, az MMA irodalmi tagozatának vezetője, és Iancu Laura költő, író az október 7-i őszi irodalmi gála kapcsán voltak a Hír TV stúdiójának vendégei.

  • Elhallgatott és kimondott titkok: Iancu Laura a Palettában

A kortárs irodalom kerül a főszerepbe az MMA őszi irodalmi gáláján, melyen kortárs versek és prózák jelennek meg. Október 7-én lesz az irodalmi gála, melyet immár 4 éve évente, kétszer, tavasszal és ősszel rendez meg az MMA irodalmi tagozata. A gála szervező elve évfordulókra épül, évfordulókat ünneplő fiatal és középkorú, vagy immár klasszikussá érett írók életművéről is megemlékeznek. Két blokk lesz idén a gálán. Az első blokk az 1918-as évre tekint vissza: Ady Endre, Kosztolnyi Dezső, Juhász Gyula és Karinthy Frigyes művei hangzanak el, de megemlékeznek az akadémia olyan immár elhunyt egykori tagjairól is, mint Hubay Miklós, Gyurkovics Tibor vagy épp Mészöly Dezső. Az évfordulók másik része a mai fiatalabb írókhoz kötődik, a műsorban jelen lesz Iancu Laura, Szentmártoni János, Nagy Gábor, Márkus Béla pedig Szilágyi Istvánról és erdélyi prózáról fog beszélgetést vezetni az író 80. születésnapja alkalmából.

Iancu Laura, aki szintén kerek évfordulóra készül idén, decemberben lesz a 40. éves. A csángó költőnő maga válogatta a verseit. A műsorban elmondta: nem csak versek, hanem rövid prózák is bekerültek a repertoárjába. „Nem a legjobb, de a legfontosabb verseket választottam” – mondta el a költőnő. Mint mondta: a fontos mindig a titkok elárulása, vagy épp elhallgatása. A versek beszélnek a költőről, de az is befolyásolta választásában, hogy a gálán kikkel kerül egy műsorba. A moldovai származású írónő központi témája a hit és a sors kérdése. „Minden próza a saját korában gyökerezik ugyan, de Iancu Laura művészete hordoz egy mély hagyományt a moldvai csángó lét titkait” – tette hozzá Mezei Katalin.

Tekintse meg a teljes műsort:

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!