2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 13:00

Belföld

Elfogadta az Országgyűlés a Sargentini-jelentést elítélő határozatot

Az Országgyűlés 129 igen, 26 nem és 18 tartózkodó szavazat mellett elfogadta a Sargentini jelentésre válaszként adott határozati javaslatot. Emellett arról is döntöttek, hogy kivezetik a lakás-takarékpénztárak állami támogatását.

  • Elfogadta az Országgyűlés a Sargentini-jelentést elítélő határozatot

Elfogadta az Országgyűlés a Sargentini-jelentést elítélő határozati javaslatot. A képviselők 129 igen, 26 nem és 18 tartózkodás mellett szavazták meg a javaslatot, ami a többi között arra is felkéri a kormányt, hogy jogi úton lépjen fel a Fidesz–KDNP szerint csalással és eljárásjogi hibával elfogadott, a magyar jogállamiságot bíráló dokumentum ellen.

„A határozat elfogadásával az Országgyűlés felkérte a kormányt, hogy ne engedjen a zsarolásnak, utasítson vissza minden nyomásgyakorlási kísérletet, és ne adja át a határőrizet jogát. Szuverenitási kérdésnek tekintjük és tekintettel arra, hogy az európai uniós eljárásokban súlyos támadás érte a nemzeti önrendelkezésünket, ezért a nemzeti önrendelkezés elleni súlyos támadásnak ítéljük meg, azt is, ami a Sargentini-jelentésben megfogalmazásra került, valamint a határőrizet jogára vonatkozó elképzeléseket is. Éppen ezért az Országgyűlés felkérte a kormány, hogy lépjen fel ez ellen, hiszen Magyarország nem hagyhatja, hogy bármilyen stratégiailag fontos területen jogokat vonjon el Brüsszel” – fejtette ki Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője.

Kivezetik a lakás-takarékpénztárakat

Az Országgyűlés kedden kivételes eljárásban határozott a lakás-takarékpénztárak állami támogatásának kivezetéséről. A döntés nem érinti a már megkötött lakás-előtakarékossági szerződéseket, az állami támogatás a törvény hatályba lépését követően megkötött, illetve meghosszabbított szerződések esetében nem jár majd.

A képviselők 125 igen szavazattal, 49 nem ellenében hagyták jóvá a fideszes Bánki Erik javaslatát.

A kormánypárti politikus indítványában hangsúlyozza, a Fidesz–KDNP nemzeti ügynek tekinti az otthonteremtést, ami családtámogatási politikájának egyik fontos pillére. Arra is felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy az állam több mint húsz éve támogatja a lakás-takarékpénztárakat, azonban ez a megtakarítási forma nem szolgálja eredményesen az otthonteremtési célokat, miközben a szolgáltatók az állami támogatás egy részén is extraprofitot realizálnak.

A lakástakarék-program mára egy az állam és az adófizetők számára költséges, de nem hatékony konstrukcióvá vált: miközben az összes öngondoskodási megtakarításnak csak az egyharmadát teszi ki a lakástakarékban tartott összeg, addig az összes ilyen jellegű állami támogatás háromnegyede kerül évente a lakás-takarékpénztárakhoz – fejtette ki.

Csányi Sándor: Hasznos lehet

Az OTP fiókjai meghosszabbított nyitvatartással várják azokat, akik még a törvény hatálybalépése előtt, vagyis ma lakástakarék-pénztári szerződést kötnének. A bank elnök-vezérigazgatója szerint egyébként a kormány nem egyeztetett a törvénymódosítás előtt sem a Bankszövetséggel, sem a piaci szereplőkkel. Csányi Sándor a Hír TV-nek azt mondta, a lakástakarékok állami támogatásának kivezetése akkor lehet hasznos, ha a felszabaduló pénzt az állam más otthonteremtési célokra fordítja.

„Ha az így megtakarított költségvetési forrást valóban a csok, vagy más, támogatott lakásfinanszírozási formákban lehet felhasználni, akkor ez még hasznos is lehet, hiszen azért a lakás-takarékpénztárak korlátozott hitelösszeget és korlátozott célokra nyújthattak támogatást” – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Orbán Viktor: Június 9-én európai választás, nyerjük meg ezt is! + videó

Orbán Viktor: Június 9-én európai választás, nyerjük meg ezt is! + videó

Húsz éve minden európai választást megnyertünk. Mi vagyunk Magyarország és Európa legsikeresebb politikai közössége. Nem tűzhetünk ki kisebb célt, azt javaslom, nyerjük meg ezt is – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök abban a videóban, amelyet a közösségi oldalára töltött fel, és amely egy részlet a kormánypártok pénteki európai parlamenti kampánynyitóján elhangzott beszédből.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!