2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Életfogytiglanra ítélték a Teréz körúti robbantót

Életfogytig tartó fegyházra ítélte első fokon a Fővárosi Törvényszék P. László Gergelyt. A Teréz körúti robbantó legkorábban 25 év múlva szabadulhat.

  • Életfogytiglanra ítélték a Teréz körúti robbantót

Több térfigyelő kamera is rögzítette a Teréz körúti robbantás pillanatait és a detonációt. A pokolgépet akkor robbantotta fel az elkövető, amikor a rendőrpáros a falmélyedésben lévő, táskába rejtett szerkezethez ért. A rendőrnő - a többi között - koponyaalapi törést és nyílt lábszártörést szenvedett. A férfinek pedig a vastagbelébe fúródott egy repesz, egy másik a pedig a hátába, amelyet nem lehet eltávolítani. Az elkövetőt hónapokig keresték, végül a terrorelhárítók fogták el.

A Fővárosi Törvényszék szerdán kihirdetett ítéletében bűnösnek találta P. László Gergelyt gyilkosság kísérletében, robbanóanyaggal, robbantószerrel való visszaélésben, terrorcselekmény kísérletében. Legkorábban huszonöt év múlva szabadulhat. Az ítélethirdetésen a vádlott - kérésére - nem volt jelen.

Indokolásában a bíró azt mondta: már a nyomozás során olyan részletességgel beszélt a férfi a robbantásról, hogy azt az elkövetőn kívül más nem tudhatta. Bűnösségét támasztja alá az is, hogy a vádlott házában találtak a robbantáshoz használható vezetékeket, vegyszereket, távirányítót, valamint a helyszínen rögzítették ujjlenyomatát és a DNS mintáját is.

„Ez a DNS a korábban már eljárás alá vont olyan hordozóban, mint a táskadarab, a vezetékdarabok, a világoskék préselt lapka, a sárga színű szigetelőszalaggal összefogott vezetékdarab és más, össze lehetett hasonlítani, és azt mondja az összehasonlításnak az eredménye, hogy ez a DNS-profil és férfi ági típus teljes egyezést mutat P. László Gergely tulajdonságegyüttesével” – hirdette ki Kalina József bíró a Fővárosi Törvényszéken.

„Március 5-én elmondta, hogy ennek a robbantásnak politikai vetülete volt” – kiabálták be as vádlott szülei a tárgyalóteremben az ítélethirdetés után.

A férfi apja szerint koncepciós eljárást folytattak le a fia ellen, amelyet a politika rendelt meg. A Hír Tv-nek azt mondta: a bizonyítékékat manipulálták és befolyásolták.

„Fizikailag lehetetlen, hogy egy robbanás - ráadásul nem is a központ felé mutatóan - egyenes irányba szórja ki a DNS-es vezetékeket. Ami a WC lejáró oldalához mutatott, ahol szintén volt egy kötélcsomó, amin megtalálták a DNS-t. Hát, az hogy lehet, hogy egy nyílegyenes vonalon voltak a fiam DNS-ei? Az ablaküveg?! Az egy külön téma! Az ablaküvegen kilenc ponton vettek mintát az ablaküvegről és egyiken sem találták meg a DNS-t. Aztán bevitték a laborba ugyanonnan mintát vettek, és hirtelen megtalálták” – nyilatkozta Papp László, az elítélt, P. László Gergely édesapja.

Az ügyész súlyosításért, az ügyvéd enyhítésért fellebbezett, ezért az eljárás másodfokon folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!