2024. 02. 26. Hétfő Géza napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

Belföld

Életbe lépett az új üvegvisszaváltó rendszer + videó

Új palack-, és göngyölegvisszaváltási rendszer lépett életbe január elején. Országszerte csaknem kétezer olyan visszaváltási pontot hoztak létre, ahol a vásárlók könnyedén el tudják helyezni az italos palackokat. Az egyszer használatos palackok visszaváltásáért 50 forintot kapnak a vásárlók.

  • Életbe lépett az új üvegvisszaváltó rendszer + videó

Az üzletekben már állnak azok a visszaváltó automaták, amelybe a vásárlók elhelyezhetik azokat az italos palackokat, amelyek január elseje után kerültek a boltok polcaira.

A legfőbb változás, hogy a csomagolásokat már nem szelektív hulladékgyűjtőkbe, hanem ezekbe az automatákba lehet gyűjteni. A visszaváltott üvegekért a vásárlók darabonként, egységesen 50 forintot kapnak majd.

A visszaváltó automatákat üzemeltető MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. arra is felhívja a figyelmet, hogy a palackokat ezt követően csak sértetlen állapotban lehet visszaváltani.

Tavaly még összenyomva, címke nélkül helyezhettük el műanyag palackokat a különböző szelektív hulladékgyűjtőkben. Idén januártól azonban felcímkézve és összenyomás nélkül válthatjuk vissza az ország közel kétezer pontján különböző üzletekben, italvisszaváltó automatákban. Ezeket az egy deciliteres mérettől, egészen a három literesig visszaváltják majd a boltok, darabonként pedig 50 forintot kapunk majd a visszaváltásért.

Az új jogszabály abban segíthet, hogy az újrahasznosított csomagolások mennyisége jelentősen növekedjen - erről már Zay Balázs a Klímapolitikai Intézet kutatója beszélt.

A tervek szerint a jelenleg elérhető automaták számát még idén megduplázzák, a visszaváltó helyekről és a szabályokról a vásárlók a MOL felületein keresztül tájékozódhatnak az egyszerű használatot pedig a későbbiekben egy applikáció segíti majd.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Ulf Kristersson: Történelmi nap a mai

Ulf Kristersson: Történelmi nap a mai

Történelmi napnak nevezte a mai napot Ulf Kristersson svéd miniszterelnök, miután az Országgyűlés hétfőn ratifikálta országa NATO-csatlakozását.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Hozzájárult a parlament Svédország NATO-csatlakozásához

Hozzájárult a parlament Svédország NATO-csatlakozásához

Hozzájárult az Országgyűlés Svédország csatlakozásához az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez (NATO). A képviselők 188 igen és 6 nem szavazattal, tartózkodás nélkül hagyták jóvá a csatlakozási jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló törvényt.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!