2020. február 20.,
csütörtök, Aladár, Álmos napja

Elégedetlenek az ellenzéki pártok

Hír TV

2019. október 15., kedd 17:19

Elégedetlenek a baloldali pártok Borkai Zsolt Fideszből való távozásával. Az ellenzéki politikusok a győri polgármester azonnali lemondását követelik és új előrehozott választást szeretnének a dunántúli nagyvárosban. A kispesti korrupciós botrány kapcsán azonban megengedőbbek.

9 nappal a választások előtt kezdett el, Győr polgármesteréről kompromittáló képeket és videókat közzétenni az ördög ügyvédje nevű blog. Borkai Zsolt ezeken a felvételeken egy hajón nők társaságában látható. A Blog és a hozzá tartozó facebook oldal korrupcióval és kábítószer fogyasztással is megvádolta Borkait, ezekről azonban azóta sem tett közzé bizonyítékokat.

Borkai Zsolt vasárnap, a botrány ellenére 641 szavazattal megnyerte a választást.

A győriek a botrány ismeretében választották újra Borkai Zsoltot, de a pártnak lépnie kellett az ügyben. Ezt mondta a kormányszóvivő "Magyarország élőben" című műsorunkban. Hollik István megerősítette Orbán Viktor kérésére felrendelték Borkait a Fidesz Lendvay utcai szákházába.

"Azt nem lehet mondani, hogy a győriek nem voltak minden információ birtokában, így tehát nem tehetünk mást, mint a győri választópolgárok véleményét tiszteletben tartjuk. De nyilvánvalóan, hogy a Fidesz-KDNP morális integritása megmaradjon, ezért természetesen ahogy a pártelnök úr ígérte is miniszterelnök úr lépni kellett."

- mondta Hollik István, kormányszóvivő.

Elfogadhatatlan az, amit Borkai Zsolt tett – ezt pedig a Fidesz alelnöke mondta. Kósa Lajos szerint a sajtóban megjelent lejárató cikkek nagy része túlzás, a nyilvánosságra került videofelvételek miatt azonban Borkai Zsoltnak vállalnia kell a felelősséget.

Kedden rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be Borkai Zsolt, hogy távozik a Fideszből, de nem mond le - független polgármesterként irányítja a jövőben Győrt. Borkai a vele történteket botlásnak nevezte, de azt mondta, hogy a választási eredmények után nem akarja cserben hagyni a várost.

„Két fontos döntést hoztam a tegnapi napon. Az egyik nagyon nagyon fontos döntés az az, hogy a velem kapcsolatos történések, úgy gondolom, hogy nem kell, hogy morális hátrányt hozzon a Fidesz magyar polgári szövetségnek, ezért az elkövetkezendő időszakban kilépve a Fideszből, független polgármesterként fogom folytatni a tevékenységemet."

- jegyezte meg Borkai Zsolt, Győr független polgármestere.

Közben a győri ellenzék a szavazatok újraszámolását kezdeményezte. Glázer Tímea, a DK győri szervezetének elnöke elmondta: kicsi volt a szavazatkülönbség közte és Borkai között emellett pedig 1400 érvénytelen voksot adtak le.

Hír TV