2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Belföld

Elbocsátásokra készülnek a kis boltok

Jövő márciustól elbocsátásokra készül a plázákban működő kis boltok egy része a vasárnapi zárva tartás miatt – akkor lép ugyanis hatályba az üzletek nyitva tartásáról szóló jogszabály. Bár a törvény megengedi, hogy a családi vállalkozások kinyissanak, gazdasági okokból a bevásárlóközpontok egy része zárva tart majd.

Aranyvasárnap tele volt az egyik állatkereskedés az egyik fővárosi bevásárlóközpontban, de a tulajdonos szerint a többi hétvégén is nagy a forgalom. Kilenc alkalmazottat foglalkoztat a boltban. Azt mondja: ha hatályba lép az új jogszabály, két munkatársától azonnal meg kell válnia. „Egy jelentős forgalomkiesést eredményez hogyha ez a nap kiesik, nagyságrendileg 15 százalék a heti forgalomnak a vasárnapra eső része” – mondta Kutsera Zsolt, a bolt tulajdonosa.

A jogszabály megengedi, hogy a bolt vasárnap is nyitva legyen, ha a tulajdonos vagy egy családtagja áll be a pult mögé. Zsolt viszont úgy kalkulál: ha a családot és a közeli rokonokat is befogja, akkor is kevesen lesznek a vásárlók kiszolgálásához. Már ha egyáltalán lesz vevőjük. „A plázában lévő boltok közül a nagyobbak mindenképp zárva lesznek, és ebből szerintem az következik, hogy az emberek nem fognak látogatni plázákat. Mert önmagában csak a pici boltok miatt nem érdemes” – vélekedett Kutsera Zsolt.

Az első kalkulációk után az üzemeltető szerint 15-20 kisboltért és néhány étteremért nem éri majd meg fűteni és hűteni az épületkomplexumokat. Így valószínűleg az egész épületet bezárják tavasztól a hét utolsó napján. „Nekünk le kell tenni a gazdasági számításokat, hogy mit jelent egy napi üzemeltetésnek a költsége amikor ez 15-20 bérlőre vonatkozik, nekem az az érzésem, hogy a tulajdonosok úgy fognak dönteni tavasszal, hogy az Árkád nem fog megnyitni vasárnap” – mondta Gyalay-Korpos Gyula, az Árkád üzemeltetője. Ez pedig érinti az épületben működő éttermeket is. Jövőre feltehetően csak azoknak a plázáknak éri meg kinyitni, ahol mozi is van.


A nagy plázák zárva tartásából a környékbeli kisboltok húzhatnak hasznot. Ha a pécsi bevásárlóközpont nem nyit ki vasárnaponként, a belvárosi kis üzletek forgalma fellendülhet.

A Bevásárlóközpontok Szövetsége úgy számol: a jogszabály miatt 10-15 ezer embernek lesz kevesebb munkája március közepétől, de a dolgozók elesnek a vasárnapi bérpótléktól is. A törvény a köztársasági elnök még nem írta alá.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Magyar Péterék azonnal levették a kezüket a migránspárti genderaktivistáról

Magyar Péterék azonnal levették a kezüket a migránspárti genderaktivistáról

Úgy tűnik, a Tisza Párt egy nap után kihátrált Lajos Béla mögül, pedig korábban hivatalosan is bejelentette, hogy a David Pressman amerikai nagykövettel rendszeres kapcsolatot tartó, a migránsok szabad beáramlása és a genderideológia mellett kampányoló aktivista lesz a párt polgármesterjelöltje a főváros VII. kerületében.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!