2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Belföld

Egymillió diák jut ingyen tankönyvhöz, ám így sem olcsó a tanévkezdés

Ingyenesen jut tankönyvhöz ősztől az iskolások jelentős része, ám a tanévkezdés költsége így is tízezrekre rúg gyerekenként. A szegényebb családoknak jelenthet komoly terhet a tanszerek bevásárlása – bár egyes önkormányzatok a rászorulókat iskolakezdési támogatással segítik.

  • Egymillió diák jut ingyen tankönyvhöz, ám így sem olcsó a tanévkezdés

Több mint két hét van még az iskolakezdésig, de sokan minél hamarabb túl akarnak lenni a bevásárláson – ráadásul az áruházakban már javában tartanak az akciók.

– Mindenképpen valami jobb minőségűt szeretnék vásárolni, mert az tovább tart.
– Tehát megéri egy pár száz forinttal többet fizetni.
– Igen. Fiú táskában különösen – fogalmazott egy édesanya a Hír TV-nek.

A rosszabb anyagi helyzetű családoknak még a legolcsóbb tanszerek megvásárlása is komoly gondot jelenthet. A zuglói önkormányzat a rászorulóknak kifizeti a legfontosabbakat.

– Kaptam egy listát, egy rászoruló családnak vásárolok be könyveket. Harmadikos és negyedikes gyerekeknek.
– Azt látja már, hogy ez körülbelül mennyibe fog kerülni?
– Hát én arra tippelek, hogy ez olyan 10-15 ezer forintból fog kijönni. Ez nem egy teljes lista, a füzeteket és az irodaszereket fogom megvenni.

Egy első osztályos teljes bevásárlólistája ennél jóval drágább is lehet, hiszen a füzetek és ceruzák mellett van jó pár drágább felszerelés is amire szükség van.

„Egy korábbi felmérés alapján akár 84 ezer forintba is kerülhet egy első osztályt megkezdő diák szüleinek az iskolakezdés. Ebbe az összegbe már benne van az informatikai felszerelés, ami esetleg szükséges ehhez, illetve a bútorok is. De ha csak a legfontosabb iskolakezdési vagy iskolai felszereléseket vesszük, már az több tízezer forintba is kerülhet” – mondja Csik Veronika, az Eduline.hu szerkesztője.

Egymillió tanuló jut ingyen tankönyvhöz

A korábbi évek csúszásai után idén nem lesz gond a tankönyvek kiszállításával, ígéri a köznevelésért felelős helyettes államtitkár. Maruzsa Zoltán szerint a tankönyvpiac államosítása jóval olcsóbbá tette a tankönyveket, így az állam idén 11 milliárd forintból körülbelül 1 millió tanulónak tud ingyen tankönyveket biztosítani.

„Az idei tanévben úgy állunk, hogy egytől kilencedik évfolyamon minden tanuló számára ingyenesek a tankönyvek, ehhez a megfelelő anyagi támogatást az intézmények megkapták, ennek tudatában tudták leadni a tankönyvrendeléseket. 10-12-ik évfolyamon a régi rendszer szerint működünk még. Szociális rászorulási alapon, illetve a három vagy több gyerekes családok esetén ingyenes. Tehát ott egy egyedi vizsgálat történik meg kérelem alapján, hogy jár vagy nem jár az ingyenes tankönyv” – ismertette Maruzsa Zoltán.

Idén nagyjából 90 ezer első osztályos kezdi meg az általános iskolát, az első tanítási nap szeptember 3-án, hétfőn lesz.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Miközben Brüsszelben ujjal mutogatnak Magyarországra, hogy a jogállamiságot támadás éri, addig Budapesten nem tiltanak be semmilyen konferenciát, pedig az Európai Unió központjában a demokrácia szíve kellene, hogy dobogjon. Eva Vlaardingerbroek holland politikai kommentátorral, influenszerrel készített interjút Velkovics Vilmos a CPAC Hungray rendezvényén a Millenárison. 
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!