2019. augusztus 23.,
péntek, Bence napja

Egymilliárdos fejlesztéssel készülnek az év végi rohamra

Hír TV

2018. október 8., hétfő 18:34, frissítve: hétfő 23:19

Már a karácsonyi szezonra készül a Magyar Posta. Idén egymilliárdos beruházást szántak a könnyebb feldolgozásra. Az automata gép saját maga ellenőrzi az árut és helyezi a megfelelő helyre azt. 60 postán pedig kapacitásbővítéssel könnyítik a csomagok tárolását, több posta ponton pedig extra kiadópultokat építettek ki.

Egymilliárdos beruházással háromszorozza meg a feldolgozási kapacitását a Magyar Posta. Arra számítanak, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan 2018-ban is csúcsot dönthet az éves forgalom.

„A belföldi csomagforgalom az elmúlt években évről évre két számjegyű mértékben növekedett, míg a nemzetközi, elsősorban Ázsiából Magyarországra irányuló árutartalmú küldemények az elmúlt két évben 50 százalékkal emelkedtek” – mondja Gerencsér Szilárd, a posta logisztikai és üzemeltetési vezérigazgató-helyettese.

A Magyar Posta 5 ezer négyzetméteres, hétköznapokon éjjel-nappal működő Csomag Logisztikai Központjában egy hete tömeg- és térfogatmérésre is képes csomagfeldolgozó rendszer üzemel. A központi informatikai rendszer pedig szortírozza a küldeményeket céltelepülés szerint.

„Október végétől már erőteljesen megemelkedik a csomagszám, és az igazi csúcsszezon az november végén, a Black Friday-tól kezdve, nagyjából három hét. Ilyenkor megkétszereződik, megháromszorozódik akár a napi normál forgalom, mint ami mondjuk egy átlagos hétköznap szokott lenni tavasszal, és ez megfeszített munkát igényel mind a csomagfeldolgozásban, mind pedig a kézbesítésben. Tehát erre kell készülnünk, ezért van arra szükség, hogy automatizált gépsorok álljanak rendelkezésre” – emelte ki Panulin Ildikó, a Magyar Posta szóvivője.

Eddig kézzel végezték ezt a munkát, ami sokkal megterhelőbb volt a dolgozók számára. A IX. kerületi logisztikai központban csak 10 kilóig dolgozzák fel a csomagokat, azonban Budaörsre is került egy hasonló gép, ahol 31 kilóig foglalkoznak a küldeményekkel. Az eddigi tapasztalatok szerint év végén 30 százalékkal nő a postai forgalom.