2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Egyházi finanszírozás: vizsgálatot indít az Emmi

Minisztériumi vizsgálat indul a Célpont által lebuktatott Magyar Iszlám Közösség ügyében. A Gondoskodó Központ havonta több milliót oszthatott vissza az egyháznak, amiért az beállt a szociális ellátó mögé a magasabb állami normatíváért.

Milliókat oszthatott vissza évekig a Gondoskodó Központ a mögé beálló Magyar Iszlám Közösségnek. Az állami normatíva mértéke ugyanis másfélszeres, ha egyház is áll a szociális ellátó mögött. A Célpont oknyomozó magazin birtokába került hangfelvételen Bolek Zoltán, a Magyar Iszlám Közösség vezetője és a szociális szolgáltató volt tulajdonosa egyezkedik.

– A követelésed, hogy az egyházi kiegészítő normatíva tíz százalékát kéred, hol tart most?
– Hát most bocsánat, te el akarsz menni? Akkor miről beszélünk? Nem értem: ha el akarsz menni, akkor miről beszélünk?
– Az a pénz, amit kértél azért, hogy így legyen, az még jár, vagy nem jár, vagy mi van akkor? Nem akarom azt se, hogy anyagi vitáink legyenek.
– Hát addig, míg itt vagy, a hitéleti támogatás jár, nem? Addig, míg itt vagy. A hitéleti támogatás jár, ez volt az egyezség.
– Igen, igen.
– Addig, míg itt vagy. Ezzel nincs probléma. Én nem kérek 15 százalékot vagy 20 százalékot, de még 11-et se.

(A Magyar Iszlám Közösség vezetője és a szolgáltató volt tulajdonosának párbeszéde)

Az emberi erőforrások minisztere vizsgálatot és következményeket ígért az ügyben.

– Terveznek-e vizsgálatot ennek ügyében?
– Természetesen! Minden ilyen ügyet ki kell vizsgálni, mert a szociális ellátásnak meg az egyházak szolgálatának a hitelessége arról szól, hogy az adófizetők pénzét tisztességesen használjuk fel, úgyhogy lesz vizsgálat, lesz eredmény, és hogyha ennek kell, hogy következménye legyen, akkor az is meglesz.

A muszlim vezető nemcsak visszaosztatott magának, hanem politizált is. A 2002-es országgyűlési választáson a Kisgazdapárt színeiben indult Cegléden, az egy százalékot sem érte el, mindössze 247-en adták voksukat Bolek Zoltánra. Később az MSZP hívő tagozatához csatlakozott volna, és felmerült az is, hogy belépett a KDNP-be. A Magyar Iszlám Közösség alapítója szerint a két tisztség kizárja egymást.

– Ez mennyire elfogadott?
– Megengedhetetlen.
– Ez megengedhetetlen?
– Megengedhetetlen. Egy muszlim vezető nem lehet másnak a tagja, csak a Hezbollahnak, vagyis Isten pártjának, amely benne kell, hogy lakozzon. Én nem mehetek se szocialistának, se fideszesnek, se jobbikosnak, mert akkor abban a pillanatban nem a lelki kötelék és a tisztaság vezérel.

A kereszténydemokraták elhatárolódtak a muszlim vezetőtől. „Annyiban kommentálnám, hogy ő nem tagja a KDNP-nek, nem is volt tagja a KDNP-nek, tehát ilyen téren semmilyen szorosabb kapcsolata a Kereszténydemokrata Néppárttal nincsen” – mondta Rétvári Bence.

A Magyar Iszlám Közösség közleményben tiltakozott, a dokumentumban iszlámellenes lejárató kampánynak minősítették a Célpont című műsorban elhangzottakat.

Tekintsék meg a Célpont riportját:

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Orbán Viktor fővárosi fejlesztésekről tárgyalt

Orbán Viktor fővárosi fejlesztésekről tárgyalt

Budapesten több helyszínen tájékozódott és tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke a főváros helyzetéről, problémáiról, fejlesztésekről - olvasható Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetőjének az MTI-hez eljuttatott hétvégi kampányösszefoglalójában.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!