2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Belföld

Egy nádas lehet a tiszafüredi lépfenefertőzés forrása

Újabb két állat hullott el lépfenefertőzés miatt Tiszafüred-Kócsújfalun. Az első hétfő éjszaka egy szürkemarhatelepen, amely közvetlen szomszédságában van annak a farmnak, ahol júniusban elpusztult három szarvasmarha.

Az 5500 hektáros terület a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozik, tizennyolc állattartó bérel itt földet. A főút másik oldalán, a réttel szemben fekszik az ezerhatszáz lelkes Kócsújfalu. „Sokan a gyerekeiket féltik, mert állítólag ettek a közös étkezésből még az elején, amikor nem volt híre annak, hogy mi ez a betegség. Hiába vannak beoltva, ha újra csak jönnek az újabb megbetegedések” – mondta egy kócsújfalui lakos.

A fertőzés forrása egy nádas lehetett, ahol az állatok legeltek, amelyek később elhulltak. Az életben maradt állományt beoltották. „A vakcinás védőoltás után mintegy tíz napot vesz igénybe, hogy kialakuljon a teljes védettség. Úgyhogy a tíz napon belüli megbetegedések, illetve elhullások biológiailag teljesen magyarázható tények. Ezért vannak az állományok helyi zárlat és megfigyelés alatt, hogy az elhullásokat a szakma szabályai szerint tudjuk kezelni” – közölte Péter István, az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatóság, Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal igazgatója.


Az állategészségügyi hatóság felvilágosító fórumot tartott a gazdáknak, és kiterjesztette a védőoltás területét. Jász-Nagykun-Szolnok megyében 2200 juhot, 2200 marhát, Hajdú-Bihar megyében pedig további 1200 marhát és 1400 juhot oltanak be térítésmentesen. „Leginkább amiatt nyugodtak meg a kedélyek, hogy bejelentették, az országos szerv elrendelte az állatok oltását, és nem a gazdák viselik az oltás költségeit. A terület, ahol ez érvényes ez a rendelkezés, az érintett telephelytől Tiszafüred irányába is és Debrecen irányába is 3-3 kilométeres sáv” – közölte Pintér Erika Tiszafüred polgármestere.

A védőoltás ezer forintba kerül, míg egy elhullott állattal 200-400 ezer forint kár éri az állattartót.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!