2024. 02. 24. Szombat Szökőnap napja
Jelenleg a TV-ben:

Gyurcsány Ferenc évértékelő beszéde

Következik:

Híradó 12:30

Belföld

Egy év rendszeres házasélet után már javasolt a kivizsgálás

Felmérés szerint egyre később vállalnak gyermeket a mai fiatalok. Ez, a sok stressz és a rendszertelen élet okozza az egyre több meddő párt. Míg néhány éve inkább a nők körében volt gyakoribb a meddőség, mostanra már a férfiak vannak többségben.

  • Egy év rendszeres házasélet után már javasolt a kivizsgálás

Egyre több párnak okoz problémát a gyermekvállalás. A siker érdekében szakemberek szerint érdemes időben orvoshoz fordulni. „Gyakorlatilag akár már korán is elkezdhetjük a kivizsgálásokat. Általában olyan fél év után 1-2 jó tanácsot már szoktunk javasolni, de hivatalosan egy év rendszeres házasélet után javasolt a meddőségi kivizsgálás elkezdése” – ismertette Zsirai László szülész-nőgyógyász szakorvos, az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum munkatársa.

Egy tudományos felmérés szerint a fejlett országokban az elmúlt negyven évben mintegy 60 százalékkal csökkent a férfiak spermaszáma. Az 1940-es években még milliméterenkénti 120-140 millió spermium 25 évenként a negyedével csökken.

„Egy speciális számlálókamrába rakjuk be a mintát és így le tudjuk számolni, hogy hány millió spermium úszik az ondómintában” – magyarázta a centrum vezető biológusa.

A vizsgálathoz 3-5 nap önmegtartóztatás utáni mintaadás szükséges, ha ennél a vizsgálatnál eltérést látnak, akkor további speciális vizsgálatokkal tudják segíteni a leendő szülőket.

„Általános spermiogram vizsgálatnál nem csak a mennyiség, a koncentráció kerül kivizsgálásra, hanem a mintának a ph tartalma, a mozgékonysága, az sem mindegy, hogy hiába mozog körbe-körbe mondjuk egy spermium, célirányosan kell mozognia” – tette hozzá Bárányné Krisán Ágnes.

A szakemberek azonban egyetértenek azzal, hogy ha egy pár görcsösen ragaszkodik a gyermekvállalás gondolatához, akkor kisebb az esély a sikerre. „Itt ugye szülőkről beszélünk, tehát a férfinak és a nőnek is el kell menni vizsgálatokra. Ez mind a kettőjük számára, mind lelkileg, mind testileg is megterhelő és én nagyon fontosnak tartom, például amikor van egy meddőségi centrum, hogy ahhoz a lelki oldalt is társítsák” – nyilatkozta Sevcsik M. Anna, a Babagenetika Egyesület alapítója.

A stressz, a kevés mozgás, egészségtelen táplálkozás mindkét nemnél problémát jelenthetnek, a férfiak esetében az ülőmunkák elterjedése, sőt a nagyon szűk nadrágok divatja is okozhatja a meddőség létrejöttét.

„A férfiaknak is ugyanúgy fel kell készülni, sőt mondhatom, hogy egyre jobban fel kell készülni arra, hogy a fogamzás létrejöjjön, mint a nőknek. Na most, ha a jövőt nézzük és azért azt látjuk, hogy csökkent a spermiumszám, jelenleg a tudományos élet azt mutatja, hogy 2060-ra úgy lemegy 20-15-10 alá a spermiumszám, hogy a férfiak nem lesznek alkalmasak megtermékenyíteni egy nőt” – mutatott rá Ősapay György, a Babacsalogató Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A helyzet tehát egyre aggasztóbb. A magyar kormány éppen ezért tavaly mintegy nyolcmilliárd forint támogatást biztosított a mesterséges megtermékenyítést végző intézmények fejlesztéséhez, hogy több meddő pár is esélyt kaphasson a gyermekvállalásra.

„Az állami szerepvállalást szeretnénk határozottan növelni és ennek érdekében a struktúra kialakítása, illetve a struktúra változása eléggé dinamikusan megindult, és még becslésem szerint akár ebben a félévben be is fejeződhet. Ami nagyon magas technológiát jelent” – közölte Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere.

Hazánkban a párok 15-20 százalékának csak orvosi segítséggel sikerül a gyermeknemzés. Világviszonylatban nézve a párkapcsolatban élő nők több mint 10 százalékának 5 év alatt sem sikerült teherbe esnie.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!