2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Amerika magyar grófja

Következik:

Európai Híradó 04:00

Belföld

Eddig 78 főt menekített ki a Magyar Honvédség Afganisztánból

Nincs világos forgatókönyve az Afganisztánból való kivonulás utáni helyzetnek, ez egy kudarcos misszió - fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. Gulyás Gergely kijelentette: a fő cél, hogy a magyarokat ki tudják onnan hozni. A Magyar Honvédség parancsnoka arról számolt be: eddig 78 főt, tíz családot menekítettek ki Afganisztánból, Kabulhoz közel hoztak létre egy műveleti bázist, oda szállítják először a kimenekített személyeket.

  • Eddig 78 főt menekített ki a Magyar Honvédség Afganisztánból

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz arra kér mindenkit, hogy ne kutakodjanak, hogy hol állomásoznak a magyar honvédek. Erre azért is van szükség, mivel bármilyen kiszivárgott információ veszélyeztetni a menekítési akciót. Nincsen végső határideje a kimenekítési műveletnek. Az afganisztáni misszió legnagyobb eredménye, hogy a magyar katona elismertsége nagyon nőtt nemzetközi szinten is – tette hozzá.

Nem ismétlődhet meg a 2015-ös migrációs válság - szögezte le a Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter, az afganisztáni helyzet kapcsán. Gulyás Gergely elmondta: jelentős migrációs hullámra számít Európa, azonban az uniós vezetők álláspontja egységes arról, hogy nem befogadni kell a menekülteket, hanem a környező országoknak kell segítséget nyújtani a migránsok gondoskodásához. A miniszter hozzátette: a kötelező elosztási mechanizmus ötlete ismét felmerült, ugyanakkor Magyarország egyértelműen elutasítja azt.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ezt követően a jelenlegi járványhelyzetről tájékoztatott:

A negyedik hullám teljesen más lesz

Gulyás arról beszélt, hogy Közép-Európában a legkedvezőbb a járványügyi helyzet. A negyedik hullám Nyugaton megindult, és erre utaló jelek nálunk is vannak. Ide is meg fog érkezni a negyedik hullám, de ez alapvetően el fog térni a korábbiaktól. 

Mindenkinek köszönetet mondott a miniszter, hogy beoltatta magát. A hatékony védekezési eszköz az oltás. Ha valaki megbetegszik oltottan, akkor sokkal kisebb az esélye annak, hogy súlyos állapotba kerül.  

Közel 8 millió vakcina áll rendelkezésre

Nincs érdemi különbség az egyes oltások között - mondta Gulyás. Mindenkit felkeresnek az idősek közül, akik eddig nem oltották be magukat. 165 ezren vették fel eddig a harmadik oltást. Közel 8 millió vakcina áll rendelkezésre - mondta a miniszter. 

Újabb oltási akció indul

A fiatalok oltása a 12-18 éves korosztályban augusztus 30-án és 31-én, valamint szeptember 2-án és 3-án lesz az iskolákban, tömeges oltási akció keretében - mondta Gulyás. Mindenkit arra kért, hogy oltassa be magát, aki eddig nem tette. Nem kerül sor az ország lezárásra, munkahelyi korlátozás sem kell - tette hozzá. Újabb oltási akció indul majd ősszel - mondta Szentkirályi Alexandra.  

Nem várt siker

Nem várt sikert ért el a magyar gazdaság azzal, hogy sikerült elérni a 2019-es teljesítményt - mondta kérdésre Gulyás. Bízik benne, hogy sikerül elérni az 5,5 százalékos idei bővülést.Eddig soha nem látott nyugdíjprémiumot tudnak majd visszafizetni. 

Hivatalos várakozás a 6 százalék feletti növekedés. A cél, hogy a magyar gazdaság el tudja kerülni a segélyalapú gazdaságpolitikát. 

Orbán Balázs a miniszterelnök politikai igazgatója lett

Orbán Balázst politikai igazgatóvá nevezte ki a miniszterlnök. A Miniszterelnökség államtitkára marad, de a miniszterelnök mellett is dolgozni fog. 

GULYÁS: HA A GYURCSÁNY-KORMÁNY VISSZATÉR, NEM SZÁMÍTHATUNK JOGÁLLAMI KERETEKRE

Jogállami keretek között nem lehet értelmezni Gyurcsány Ferenc és Jakab Péter fenyegetéseit – jelentette ki a miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón, miután az utóbbi hetekben a DK és Jobbik elnöke is börtönnel fenyegette meg a miniszterelnököt és a kormány több tagját. Gulyás Gergely emlékeztetett Gyurcsány Ferenc kormányának volt az a gyakorlata, hogy tüntetőkbe vezényeltek lovasrohamot, szemeket lövettek ki és teljesen ártatlan embereket vertek meg.

 

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!