2021. június 13.,
vasárnap, Antal, Anett napja

Dőlnek a milliók Soros alapítványába

Hír TV

2019. február 19., kedd 08:16

A napokban tették közzé Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítványok tavalyi évről szóló pénzügyi beszámolóját. Ebből kiderül többek között, hogy bár a milliárdos jogvédői rendszeresen a bevándorlókra mint menekültekre hivatkoznak, a migrációra — azon belül a gazdasági bevándorlás elősegítésére — már sokkal nagyobb összegeket költenek, mint a menekültekre.

A Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) költségvetése tavaly elérte az egymilliárd dolláros határt – írja a Magyar Nemzet a szervezet pénzügyi beszámolójára hivatkozva. A napokban közzétett jelentésből kiderül, hogy a teljes költségvetéssel párhuzamosan egyre nő a hálózatnak a világszerte migrációs politikára költött kiadásainak összege is. Míg 2017-ben mindössze 34,4 millió dollárt költöttek ilyen célokra, 2018-ban már 63,3 millió dollárt. Az OSF Magyarországra szánt kiadásai is egyre jobban emelkedtek az elmúlt években.

Bár a tavalyi költségvetés szerint 81 millió dollárt költöttek Európában, ami az összköltségvetésnek mindössze a nyolc százaléka, a hazánkban irányított pénzek folyamatosan növekedtek az elmúlt években, s az OSF számításai szerint eddig összesen 400 millió dollárt költöttek el magyarországi tevékenységükre.

Bár az OSF a szervezetein – köztük az Amnesty Internationalen vagy a Transparency Internationalen – keresztül az átláthatóságot kéri számon a kormányoktól és az állami szervektől, addig ők 2016 óta nem teszik közzé, hogy mennyi pénzt költöttek el Magyarországon.

Figyelemre méltó, hogy bár a hazai ellenzék évek óta arról beszél, hogy nem létezik Soros-terv, az Open Society a saját dokumentumaiban is így nevezi a spekuláns 2016-ban kijelentett javaslatait. Több helyen a jelenlegi költségvetésben „the plan announced by George Soros” (a Soros György által bejelentett terv – a szerk.) kifejezéssel hivatkoznak a spekuláns által az Európai Uniónak és az Európai Bizottságnak tett javaslatai­ra.

Bár a milliárdos jogvédői rendszeresen a bevándorlókra mint menekültekre hivatkoznak, az OSF tavalyi költségvetési beszámolójából az derül ki, hogy a migrációra – azon belül a gazdasági bevándorlás elősegítésére – sokkal nagyobb összegeket költenek, mint a menekültekre.