2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Dokumentumok cáfolják Niedermüller tagadását a zeneiskola ügyében

Annak ellenére, hogy több dokumentum is alátámasztja az ellenkezőjét, Niedermüller Péter mégis állítja, nem tudott arról, milyen szándékai voltak az előző vezetésnek a Damjanich u. 4. szám alatti ingatlannal.

  • Dokumentumok cáfolják Niedermüller tagadását a zeneiskola ügyében

A Freeszfe Egyesület egy, a VII. kerületi ellenzéki vezetésű önkormányzat által kiírt pályázat elnyerése után beköltözött a Damjanich utca 4. szám alatti épületbe, annak ellenére, hogy a Vattamány Zsolt által vezetett előző önkormányzat képviselő-testületének szinte minden tagja, beleértve a jelenlegi városvezetéshez tartozó képviselőket is, megszavazta, hogy az épületben a Molnár Antal Zeneiskola kapjon helyet.

Az intézményt kifejezetten a zeneiskola számára, annak szakmai vezetésével egyeztetve újította fel az előző, fideszes vezetésű önkormányzat, amely a szakmai elvárásoknak megfelelően, zeneszobákkal, hangszigetelt ajtókkal, ablakokkal, hangolóhelyiséggel és próbatermekkel rendelkezik. Ám ebben az új iskolában egy napot sem tudtak eltölteni a tanárok és a tanulók, mert a baloldali önkormányzat 2019 ősze óta nem adta birtokba nekik, akik azóta is bizonytalanságban élnek.

A Mandiner felkereste Niedermüller Pétert, aki azt mondta a mandinernek, hogy „2019 októbere után egészen biztos, hogy semmiféle döntés nem született. 2019 októbere előtt, ha született bármiféle döntés, arról nincsen semmilyen írásos nyom. Nincs egy olyan dokumentum, amely alapján azt lehetne mondani, hogy akár 2019 októbere előtt, akár 2019 októbere után született volna érvényes határozat azzal kapcsolatban, hogy a Damjanich utca 4-be a Zeneiskola költözik majd be”. Azt is elmondta: nem tudja, hogy az előző önkormányzat mit csinált, kivel és miről egyeztetett az ügyben.

„Sejtelmem nincs. Az előző polgármester úr nem tájékoztatott soha. Nem is tudom pontosan mi történt” – állította.

Ez azért furcsa, mert a mostani testületnek számos tagja az előző vezetés alatt is ott ült az önkormányzatban. Sokan közülük IGEN-t is nyomtak az erre vonatkozó döntési folyamatok során. Egy, a korábban a kerületnél dolgozó forrásunk szerint: az átadás-átvétel úgy történt meg, hogy folyamatos kommunikáció volt az új baloldali vezetéssel. „Vattamány Zsolt most is tagja a testületnek és a bizottságnak is. Nem volt olyan ügy, amiről ne kaptak volna tájékoztatást.”

Niedermüller állítása ellenére a korábbi jegyzőkönyvek szerint a 214/2017. 06.16. számú képviselő-testületi határozat megállapítja a Rottenbiller utca 43-45., Damjanich utca 4. telekrész, Damjanich utca 6. telekrész értékesítésére kiírt pályázat eredményét, amely szerint a Molnár Antal Zeneiskola lesz az új ingatlan használója.

A határozatot 14 igen, 1 nem, 1 tartózkodás mellett fogadták el.

Tehát egyértelműen született erről valamiféle határozat, ami az Erzsébet Tervvel kapcsolatos testületi döntést egészítette ki, mely szerint a tankerületen keresztül a Molnár Antal Zeneiskolának szeretné adni az ingatlant az önkormányzat. Az Erzsébet Terv weboldalán ez olvasható: „A Damjanich utca 4. szám alatti épület rekonstrukciója is hamarosan megkezdődik, a jelenleg üresen álló épületben a Molnár Antal Zeneiskola kap majd a jelenkornak megfelelő otthont. A korszerűsítés során az épület valamennyi belső tere megújul, beleértve a külső nyílászárókat, fűtési rendszert, elektromos hálózatot, burkolatokat. A felújítás, amely részben belső átépítést is jelent, az új oktatótermek kialakítására koncentrál, így például a falakat és a nyílászárókat is a zeneoktatás feltételeinek megfelelő hangszigeteléssel látják majd el, az épület udvarában található, üresen álló épületrendszer pedig hangversenytermet alakítanak ki. Az épület átadása 2019 közepére várható”

Erzsébet Terv

Tovább keresgélve rábukkantunk, hogy szintén született egy 175/2019. 03.11. számú Pénzügyi és Kerületfejlesztési Bizottság általi határozat is 2019 márciusában a zeneiskola felújításáról, amelyben ez áll: „Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi és Kerületfejlesztési Bizottsága úgy dönt, hogy Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata a Damjanich u. 4. szám alatti épület egy részének zeneiskola részére történő átalakítása tárgyú beruházás lebonyolítására vonatkozóan szerződést köt az Erzsébetváros Fejlesztési és Beruházási Korlátolt Felelősségű Társasággal mindösszesen 321.219.685 Ft + Áfa (bruttó 407.949.000 Ft) keretösszeg erejéig a 6901 Erzsébet Terv fejlesztési program cím terhére.”

A fenti határozatot a Bizottság egyhangúan (5 igen, 0 nem szavazattal, 0 tartózkodással) elfogadta.

A következő, szintén a Pénzügyi Bizottság által hozott határozat – amely a zeneiskolára vonatkozik –, egy közbeszerzési eljárás megindítására vonatkozó dokumentum, egy hónappal későbbről, 2019 áprilisából való:

„Ismét a kerületi Pénzügyi Bizottság hozott határozatot közbeszerzési eljárás megindításáról, irodahelyiségek kialakítására, melyet a PMG Építőipari Kft. nyert meg. Augusztusban egy módosító határozat segítségével pedig a keretösszeg növelésre került. Mind az irodák, mind a zeneszobák kialakítását a PMG végezte, előbbiek a tankerület adminisztratív helyiségeiként, utóbbiak pedig a zeneiskola tanulószobáiként lettek meghatározva.”

A kivitelezési szerződés

A kerületnél dolgozó, neve elhallgatását késő forrásunk elmesélte, hogy a Damjanich u. 4. szám alatti épületet korábban több célra hasznosította a kerület. Amikor a legutolsó használója kiköltözött, felmerült egy felújítási igény. Ekkor már egy ideje tárgyalások folytak a Molnár Antal Zeneiskolával, akik állami – tankerület alá tartozó – zeneiskola révén többször jelezték, hogy szeretnének egy állandó központot.

Az Erzsébet körút 32-ben volt egy központnak nem nevezhető bérelt ingatlanjuk, ami konkrétan semmire nem volt alkalmas.

Nyolcadik kerületi általános iskolában oktattak zenét, tehát összesen kb. 600 gyerekről volt szó, akik jórészt VII. kerületiek voltak. Noha a tankerületek jelenléte óta ilyen jellegű kötelezettség nem kötötte az önkormányzatot, mégis számos állami iskolának segítettek ingatlanhoz jutni vagy az ingatlanjaikat rendbe tenni, felújítani. Így ez a Molnár Antal Zeneiskolának is járt. Végül a 2019-es Erzsébet Terv területfejlesztési programjába került be a projekt. Ennek kapcsán született egy megállapodás a tankerülettel, amit a testület elébe is vittek,

ám az erről szóló döntést már nem lehet megtalálni a jelenlegi önkormányzat honlapján.

Forrásunk elmondása szerint „sok mindent lepucoltak már a honlapról”, így más úton-módon kellett megszereznünk a fenti dokumentumokat.

A Damjanich u. 4. szám alatti ingatlan felújítása 2019 folyamán zajlott. Az ingatlan hasznosításának sajátosságai miatt egy nagy kaliberű beruházás volt: hangversenytermeket és próbatermeket kellett kialakítani, amelyeket megfelelően hangszigetelni kellett. Éppen a választási időszakra esett volna az átadás, ám erre már nem kerülhetett sor. Azóta sem kapta meg a zeneiskola az ingatlant, azóta is kijárnak külön-külön az iskolákhoz.

Szemendri Gábor, a zeneiskola vezetője közleményében azt írta:

minden reményüket elvesztették, hogy méltó helyet találjanak maguknak.

„A VII. kerületi Molnár Antal Zeneiskola vezetősége, tanári kara, szülői munkaközössége és mintegy 600 tanulója megdöbbenve és elkeseredve vettük tudomásul, hogy a tegnapi napon az Erzsébetvárosi Önkormányzat a tulajdonában álló Damjanich u. 4. szám alatti ingatlant előzetes értesítés nélkül a Várkonyi Zoltán Alapítvány részére adta át használatra. Megdöbbenésünk oka, hogy az épületet 2019-ben kimondottan a zeneiskola számára, zeneoktatási tevékenységre alkalmassá téve újíttatta fel az akkori önkormányzat” – írják.

Erzsébetváros Önkormányzatának honlapján egyébként a mai napig egy Lifttechnika Kft. általi karbantartási szerződés is a Zeneiskolára hivatkozik a Damjanich utcai címen: „VII. kerület Damjanich u. 4. szám alatti Zeneiskola helyszínen található felvonó rendeltetésszerű és üzemszerű működésének megőrzése, rendszeres karbantartásának elvégzése, üzemzavar elhárítás...” – vette észre a hetedhetker.blog.hu.

Ez azért is érdekes, mert ez a karbantartási szerződés 2021. január 11-én járt le, éppen két nappal az ingatlanra kiírt pályázat közzététele előtt.

Mivel a pályázat kiírásának dátumát korábban egyszerűen sehol nem találtuk feltüntetve, csak azt tudtuk, hogy a beérkezési határidő január 28-a volt, pont aznap, amikor a Freeszfe Egyesületet bejegyezték, így ezt is megkérdeztük Niedermüller Pétertől. A következő választ kaptuk: „Az a helyzet, hogy most megfogott engem, fejből nem tudom megmondani, de visszahívom még, csak fel kell hívnom a jegyző asszonyt, akinél egészen biztosan megvan a pályázat kiírásának időpontja.”

Mivel választ végül nem kaptunk, így más forrásból megtudtuk, hogy a pályázat január 13-án került ki, így csupán egy nagyon szűk időkeret állt a pályázók rendelkezésére.

 

Mandiner

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!