2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Sötétségben, fényben - Útközben Csender Leventével 11:00

Belföld

Devizahitelek: vizsgálódhat a Kúria

Vizsgálható, hogy tisztességtelen volt-e az árfolyamrés alkalmazása a Kásler-ügyben – az Európai Bíróság főtanácsnoka szerint.

A Kúria ennek a devizahitelpernek az ítélete után egészítheti ki decemberi jogegységi határozatát, abban ugyanis több kérdésre nem tértek ki, arra hivatkozva, hogy megvárják a luxemburgi testület döntését. A kormány korábbi közlése szerint csak ezután tud majd határozni a kérdésben.

Sajtóközleményben fejtette ki álláspontját Nils Wahl, az Európai Bíróság főtanácsnoka. Véleménye szerint vizsgálható, hogy tisztességtelen volt-e az árfolyamrés alkalmazása a devizahiteleknél.

– Felmerült annak az alapos gyanúja, hogy ugyan aláírták azt a kitételt, hogy ezt a tájékoztatást tudomásul vették, de ha ez a tájékoztatás hiányos vagy tisztességtelen feltételeken alapul, akkor ez alapjaiban befolyásolhatja a szerződés érvényességét – mondta a döntést követően ifj. Lomnici Zoltán a Hír TV-nek.

– Valószínűleg a bíróság ítélete is valami hasonló lesz és kötelező lesz az alapjául szolgáló magyarországi bíróságnak – véli Lattmann Tamás nemzetközi jogász.

A főtanácsos szakvéleménye új esélyt jelent a devizahiteleseknek a Jobbik frakcióvezető-helyettese szerint. „Azáltal, hogy nemzetközi bíróságok véleményezhetik, vizsgálhatják az egyoldalú szerződésmódosításokat, egy újabb lehetőség adódik a károsultak számára” – mondta Z. Kárpát Dániel.

A nemzetközi jogász szerint a vitatott – Kásler kontra OTP Bank – ügy precedensértékű is lehet. „Az ítélet maga, ha majd megszületik, akkor az Európai Bíróság számára is egy fontos, és a továbbiakban utána én úgy gondolom, hogy kijelenthetjük, hogy egy precedensértékű ítélet lesz a pénzügyi szolgáltatásokkal tisztességtelen kereskedői, illetve üzleti magatartások tekintetében, tehát ez egy fontos ítélet lesz” – fogalmazott Lattmann Tamás nemzetközi jogász.

Ifjabb Lomnici Zoltán abban bízik, hogy a főtanácsnok álláspontját az Alkotmánybíróság is figyelembe fogja venni. „Ez egy nagyon fontos üzenet a Kúriának, alapvetően rengetheti meg a Kúria december 16. jogegységnyi határozatát és egy bátorító döntés az Alkotmánybíróságnak is” – mondta.

A végső döntést az Európai Bíróság hozza meg.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!