2024. 05. 21. Kedd Konstantin napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

A moszkvai fogoly - Bethlen István 03:00

Belföld

Devizahitelek: azon vannak, hogy jogegység szülessen

A Kúriára vár a kormány a devizahitelek egységes jogi rendezése ügyében. Navracsics Tibor ma az igazságszolgáltatási rendszer szereplőivel egyeztetett.

Egy hete újabb devizaperben veszített jogerősen egy bank. Egy házaspár perelte be az OTP-t, mert a pénzintézet egyoldalúan módosította a kamatot és a kezelési költségeket. A bíróság érvénytelenítette a szerződésben az erre lehetőséget adó pontot. Az időközben a duplájára emelkedő havi törlesztőrészlet emiatt 40 százalékkal is csökkenhet. Jelenleg a Fővárosi Bíróság gazdasági kollégiumában az ügyek több mint fele devizahiteles eljárás.

A devizahitelesek jogi problémáinak megoldása és az egységes joggyakorlat kialakítása érdekében Navracsics Tibor kezdeményezett konzultációt, mivel szerinte a bankszövetség javaslatai nem kezelik a devizahitelezés problémáját. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban tartott találkozón a Kúria, a MNB, az Országos Bírósági Hivatal, az alapvető jogok biztosa, valamint az ügyvédi és a közjegyzői kamara is képviseltette magát.

Az OBH korábban több javaslatot ki készített. Például, hogy ne az alperes központja, hanem a felperes lakóhelye szerinti bíróság legyen illetékes. Ez jobban szétosztja a terheket – mondta el Navracsics Tibor.

A javaslatában az is szerepel, hogy kötelezően egyeztetnie kellene a peres feleknek, így számos kérdést még az eljárás kezdte előtt tisztázni lehetne. Navracsics Tibor arról is beszélt, hogy vizsgálni kell a devizahitel-szerződések érvényességét és hogy az egyoldalú kamatváltozások terheit melyik fél viselje.

A miniszter hozzátette, hogy nem lát lehetőséget, hogy az árfolyamrésre vonatkozó esetleges új szabályok visszamenőleges hatályúak legyenek. A találkozón a Kúria képviselője jelezte, nehezíti a munkát, hogy több devizaper még nem jutott el hozzájuk. Navracsics Tibor a jövő héten a Kúria elnökével, Darák Péterrel is konzultál.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Orbán Viktor: ébredj, Európa! + videó

Orbán Viktor: ébredj, Európa! + videó

,,Fontos, hogy az európai emberek minden országban, így Magyarországon is világosan és egyértelműen nemet mondjanak a háborúra" - mondta Orbán Viktor országjárásának kecskeméti állomásán.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!