2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Európai Híradó 04:00

Belföld

„Dél-Magyarország és Kelet-Magyarország teljesen lerongyolódott”

Míg a főváros fejlettségi mutatója az uniós átlag feletti, addig van olyan megye, amelyik az Európai Unió öt legfejletlenebb térsége között van. A legrosszabb helyzet Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tapasztalható. Szakértők szerint hosszú évekbe telhet a felzárkóztatás.

  • „Dél-Magyarország és Kelet-Magyarország teljesen lerongyolódott”

„Nem fejlődik semmit, a fiatalok elköltöznek, ugye én már itt maradok” – így panaszkodott egy helyi férfi idén tavasszal a Nógrád megyei Balassagyarmaton. Nem alaptalanul – a megye az egyik legelmaradottabb az országban.

A jegybank egyik elemzése szerint egy főre jutó GDP, vagyis a leginkább figyelt jóléti mutató a fővárosban 4,7-szer magasabb, mint Nógrád megyébe. Nem sokkal jobb a helyzet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében sem, míg Győr-Moson-Sopron megye Budapesthez hasonlóan kiemelkedik.

„Jól látható, hogy Dél-Magyarország teljesen lerongyolódott, és hát gyakorlatilag egész Kelet-Magyarország” – mondta Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. ügyvezető igazgatója.

Molnár László szerint az elmaradott régiók problémája több évtizedre nyúlik vissza, megoldásuk pedig hosszú éveket vesz igénybe.

„Az egyik lehetőség nyilván a befektetések oda vitele, hiszen nagyon nagy a munkanélküliség, tehát vannak olyan típusú, inkább kisebb léptékű fejlesztések, amik valószínűleg meg tudnának élni. A másik lehetőség pedig az oktatás, az oktatás és az oktatás. Sokkal kisebb létszámú csoportokban, nagyon specializáltan, kiemelt tanárbérezés mellett hosszútávon, tehát ez is inkább 10 év, mint 3 év, el lehetne érni, hogy legalább a következő generáció ne ebbe a közegbe szülessen bele” – fejtette ki.

A Magyar Nemzeti Bank szerint a következő időszak fejlesztéspolitikájának tervezésekor figyelembe kell venni a jelentős területi különbségeket, a fő cél pedig az, hogy a versenyképesség országos szinten javuljon.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Az idei európai parlamenti (EP) választáson újra döntést kell hozni a háború vagy béke kérdésében, márpedig a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten a Fidesz kampánynyitó rendezvényén.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!