2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sötétségben, fényben - Útközben Csender Leventével 03:00

Belföld

Csontos volt tartótisztje bizonyíthatóan hazudott

Külön elemzőcsoport vizsgálja a romagyilkosságokkal összefüggő titkos és nyílt értesüléseket, a csapat már talált érzékeny adatokat – közölte a belügyminiszter. A negyedrendű vádlott, Csontos István egykori tartótisztje bizonyíthatóan hazudott a rendőröknek tanúvallomásában a Célpont birtokába került jegyzőkönyvek szerint.

A negyedrendű vádlott Csontos István egykori tartótisztje bizonyíthatóan hazudott a rendőröknek a tanúvallomásában – derül ki a Hír TV Célpont című műsorában bemutatott jegyzőkönyvekből. Az őrnagy elhallgatta a nyomozók elől, hogy Csontos a Katonai Biztonsági Hivatal titkos kapcsolata volt. A kapcsolat a leszerelés után sem szakadt meg, Csontos a kislétai támadás előtti napokban találkozott utoljára tartótisztjével, és beszélgetésükben a cigányok elleni sorozatgyilkosságot is érintették.

„Nem tartom fenn, részben tartom fenn, kiegészítem, mindenféleképpen módosítom” – ezeket a szavakat használta a Katonai Biztonsági Szolgálat főtisztje, amikor 2012-ben tanúként hallgatta meg a cigányok elleni sorozatgyilkosságot első fokon tárgyaló Budapest Környéki Törvényszék. A sorozatos korrekcióval Hódos Ernő beismerte a bíróságon, hogy valótlanságokat állított, illetve tényeket hallgatott el a rendőrök elől, akik 2010 márciusában szintén tanúként hallgatták meg.

A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársainak az első érdemi kérdésük az volt, hogy milyen kapcsolatban állt az egykori szerződéses katonával, Csontos Istvánnal, a romagyilkosságok negyedrendű vádlottjával. Az őrnagy szűkszavúan annyit válaszolt, hogy rendszertelen időközökben szót váltott vele. A nyomozók hiába kérdeztek rá arra, hogy miért tartott évekig a kapcsolat, Hódos Ernő titoktartási kötelezettsége mögé bújt. Csak két évvel később, a bíróságon vallotta be, hogy Csontos István a Katonai Biztonsági Szolgálat titkos kapcsolata volt. Az őrnagy azt állította, hogy a rendőröknek korábbi felettesei utasítására hazudott. A Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) volt vezetői félrevezették az Országgyűlés szakbizottságát is, a testület 2009-ben, a négy vádlott elfogása után hallgatta meg őket.

– A nemzetbiztonsági bizottság tagjaként tanúja voltam annak, amikor a KBH akkori parancsnoka, Kovacsics altábornagy letagadta azt, hogy a Katonai Biztonsági Hivatalnak bármilyen érintkezése, kapcsolódása lehetett volna az akkor már előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottak bármelyikével – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter.

Hódos Ernő hamis tanúzása miatt a rendőrség nyomozást indított. Büntetőeljárást folytat a Központi Nyomozó Főügyészség is.

„Az úgynevezett romagyilkosságokhoz kapcsolódóan az alapügyet nem érintve az ügyészség teljes körű iratvizsgálatot folytatott le. Ennek eredményeként a Központi Nyomozó Főügyészség 2013. augusztus 16-án ismeretlen tettes ellen katonai büntetőeljárásra tartozó ügyben nyomozást rendelt el, amelyet kiemelt ügyként kezel” – közölte Nagy Andrea, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője.

A Hír TV Célpont című műsora úgy tudja, a nyomozó főügyészség azután indította el a nyomozást, hogy áttanulmányozta a Katonai Biztonsági Hivatal belső jelentéseit. Információink szerint a dokumentumok igazolják, hogy Csontos egykori tartótisztje valóban korábbi felettesei utasítására hazudott.

Romagyilkosságok: érzékeny adatokat találtak
Elemzőcsoportot állított fel két hete a belügyminiszter a romagyilkosságok iratainak vizsgálatára, a miniszterelnök utasítására. Pintér Sándor a Magyar Nemzetnek adott interjúban elmondta: a csoportba a nyomozóhatóságok és a titkosszolgálatok is delegáltak tagot, a munkát a Terrorelhárítási Központ hangolja össze. A csapat a titkos információkat is áttekintheti, és már talált is érdekes, érzékeny adatokat.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!