2022. 07. 06. Szerda Csaba napja
Jelenleg a TV-ben:

Élet a türbe árnyékában

Következik:

Radar 04:00

Belföld

Cseh megfigyelők: A magyar választási folyamat nem hagy teret csalásnak

A magyar politikai, választási, jogi és médiakörnyezet lehetővé teszi valamennyi politikai párt és mozgalom tisztességes és szabad versenyét – állapították meg a vasárnapi voksolásokkal kapcsolatosan cseh választási megfigyelők.

A megfigyelők értékelése szerint a magyar politikai, választási, jogi és médiakörnyezet lehetővé teszi valamennyi politikai párt és mozgalom tisztességes és szabad versenyét

– áll abban a Magyar Nemzet számára eljuttatott sajtóközleményben, melyet az Alipro nevű csehországi szervezet választási megfigyelő missziója jegyez. A csehek tapasztalatai szerint a magyarok megfelelően gyakorolhatták szavazati jogukat és választhatták meg országgyűlési képviselőiket.

„Megfigyeléseik alapján a misszió tagjai arra a következtetésre jutottak, hogy 

a magyar választási folyamat szilárd, és gyakorlatilag nem hagy teret választási csalásnak. Ezek a következtetések a népszavazásra is vonatkoztathatók”

– olvasható az összegzésben. 

A közleményből kiderül, hogy a megfigyelő misszió tagjai folyamatosan figyelemmel kísérték a választási kampány megfelelő lebonyolítását, beleértve a választási reklámokat és a média általános helyzetét. 

A választási kampány során a megfigyelők megállapították, hogy jelentős számú választási plakátot rágalmazó feliratokkal vagy az ábrázolt személyeket gúnyoló matricákkal csúfítottak el. „Ez a vandalizmus főként a nagyvárosokban volt jellemező, és elsősorban a Fidesz–KDNP, valamint a Mi Hazánk Mozgalom jelöltjeit érintette” – írták. 

Megfigyeléseik szerint 

a magyarországi médiapiac alapjában véve kiegyensúlyozott, bár polarizált, egyes médiumok nyíltan kiállnak az egyik vagy másik párt mellett.

„Mindazonáltal 

mind az ellenzéki, mind a kormánypárti erők szabadon hozzáférhetnek a médiához, és a sajtó piaci részesedése nagyjából egyenlően oszlik meg a politikai vonalak mentén. 

A médiapiacon számos nagy szereplő van jelen, amelyek a sajtótermékek széles portfóliójával rendelkeznek, emellett számos kis, független médiaszolgáltató is létezik” – fogalmaztak. 

Mint írták, „a közösségi média egyre inkább a kampányolás és a hírekhez való hozzáférés fontos színterévé válik, mivel sok választópolgár a közösségi médiára elsődleges információforrásként tekint, és számos hírportált az ott található linkeken keresztül tekint meg”. „Ennek kapcsán érdemes rámutatni, hogy egyes sajtótermékeket minden látható ok nélkül »árnyéktiltással« sújtanak, azaz a Facebook mesterségesen szűkíti az elérésüket, így korlátozva a hírfogyasztók hozzáférését” – jegyezték meg. 

A választások napján a misszió tizenöt szavazóhelyiséget látogatott meg, ahol azt tapasztalták, hogy a delegáltak 

minden törvényes eljárást szigorúan betartottak. 

Emellett a választási eljárás minden egyes lépését a választási bizottság legalább két tagja végezte, így ellenőrizték egymást. A választókörökbe érkező szavazóknak legalább két dokumentumot be kellett mutatniuk, továbbá a választási névjegyzéket is alá kellett írniuk. A beszámoló szerint a szavazatszámlálásban a bizottság minden  tagja részt vett, így ellenőrizték is egymás munkáját. Szabálysértést a misszió sehol nem tapasztalt. 

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!