2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Cirkusztestvérek

Következik:

Vezércikk 04:00

Belföld

Csak a magyarok ötöde gondolja kormányzóképesnek a baloldalt

A magyarok több mint fele kormányzóképesnek tartja a Fidesz–KDNP-t, de csak ötödük gondolja ezt az ellenzéki pártok szövetségéről – derül ki a Nézőpont Intézetnek a Magyar Nemzetnek készített, országosan reprezentatív közvélemény-kutatásából.

  • Csak a magyarok ötöde gondolja kormányzóképesnek a baloldalt

A magyarok több mint fele kormányzóképesnek tartja a Fidesz–KDNP-t, de csak ötödük gondolja ezt az ellenzéki pártok szövetségéről – derül ki a Nézőpont Intézetnek a Magyar Nemzetnek készített, országosan reprezentatív közvélemény-kutatásából.

Az egyes pártok imázsa nagyon fontos a választóik mozgósítása szempontjából, ezért a 2022-es választások előtt nagyjából egy évvel meghatározó kérdés, hogy a két versengő pártszövetség közül melyiket tartják alkalmasabbnak a választók az ország vezetésére. (A kérdéseket külön-külön tették fel.)

A felmérés szerint két és félszer többen tartják kormányképesnek és a munkahelyteremtésre képesnek a jelenlegi kormánypártokat (54 és 49 százalék), mint a baloldali közös listát (21 és 20 százalék).

Különösen elgondolkodtató, hogy a magukat kormányellenesnek mondó szavazók is kritikusak az ellenzékkel: csak 39 százalékuk véli a baloldalt kormányzóképesnek, s kevesebb mint egyharmaduk (32 százalék) a munkahelyteremtésre alkalmasnak. Mivel az egy év múlva esedékes országgyűlési választások egyben miniszterelnök- és kormányválasztások is, az országvezetés képessége kulcskérdése lesz a kampánynak.

Ha az ellenzék járványügyi vagy gazdasági válságkezeléséről nem hiszik el saját potenciális választói sem, hogy jobb lenne, mint a hivatalban lévő kormányé, a kihívó versenyhátrányból indul.

A baloldal és nemzetközi szövetségesei sokszor a kormánypártok szemére vetik, hogy azok nem tisztelik eléggé a demokráciát. Ebből a szempontból érdekes fejlemény, hogy a magyaroknak nagyobb aránya tartja a Fidesz–KDNP-t a „demokrácia mellett elkötelezettnek” (38 százalék), mint ahányan ezt a baloldali közös lista esetében mondták (33 százalék).

Módszertan

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2020. március 16. és 17. között ezer fő telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. Ezerfős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 3,16 százalék.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Országjárásra indult Orbán Viktor. Eközben Donáth Anna arra panaszkodott, hogy szerinte Magyar Péter támogatói elkezdtek fanatikusan és erőszakosan viselkedni. Holott a Momentum elnöke szerint mindannyiunk felelőssége, hogy „edukálják a követőiket". Hogy mit gondolnak erről a Vezércikk vendégei: Bencsik András, Boros Bánk Levente és Móczár Gábor, kiderült esti adásunkból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!