2019. november 20.,
szerda, Jolán napja

Csak a fővárosban évi 30-35 ezer új kátyú keletkezik

Hír TV

2019. február 3., vasárnap 22:23, frissítve: vasárnap 22:49

A hideg tél és sok csapadék miatt ez idő tájt a leggyakoribb az aszfalt megtöredezése. Bár az útkezelők folyamatosan próbálják javítgatni az útburkolati hibákat, sokszor fordulhat elő baleset.

Egy komolyabb kátyú miatt akár százezres kár is keletkezhet az autókon. Kátyúkár esetében nagyon fontos az eset megfelelő dokumentálása, hiszen a bizonyítás minden esetben az autóst terheli.

Tél végére a fagyási-olvadási ciklusok hatására a csapadék szétfeszítheti az aszfaltot, ezzel egyre többet találkozhatnak a közlekedők is. Statisztikák szerint az útkezelők évek óta az úthibákból adódó kárigények csupán felét bírálják el pozitívan.

Kátyúkár esetén, attól függően hol történt a baleset, vagy a Magyar Közútkezelőhöz, vagy az illetékes kerületi önkormányzatokhoz, vagy pedig Budapest fő- és tömegközlekedési útvonalain a Budapest Közút Zrt.-hez lehet fordulni. Ha az úthibára vonatkozó tábla van kihelyezve, az útkezelő mentesül a kártérítés alól.

Csak a fővárosban évente 30-35 ezer új kátyú keletkezik, biztosítást akár 2-3 ezer forintos éves díjért is lehet kötni, a biztosító átlagosan 20-30 ezer forintot fizet.

„Ha súlyos a kár, és sajnos ilyesmi is előfordul, hogy mondjuk a futómű sérül, ami több száz ezer forintot is kitehet, abban az esetben mindenképpen érdemes a rendőrséget is kihívni, illetve, hogyha voltak a balesetnek illetve eseménynek szemtanúi, akkor azoknak az elérhetőségét érdemes felírni. Mert, ha a későbbiek során esetleg vitás kérdések merülnek fel, akkor ennek jelentősége lehet a bizonyítási eljárásban” – hívja föl a figyelmet Gilyén Ágnes, az Europe Assistance Magyarország Kft. kommunikációs vezetője.

A Magyar Közútkezelő tavasz és között végez tartós burkolatjavítási munkálatokat, ezekben a hónapokban a legforgalmasabb utak élveznek elsőbbséget.