2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

CPAC Magyarország 2024 03:40

Belföld

Bűnügyi térkép: ezekben az utcákban különösen vigyázni kell

A bűncselekménytípusokat mutatja az a bűnügyi térkép, ami ezentúl bárki számára hozzáférhető. A rendőrség honlapján, a Police.hu-n bárki megnézheti egészen utcára lebontva, hogy az adott településen milyen típusú bűncselekmények fordulnak elő a leggyakrabban.

Az országos adatokat is megismerhetjük a rendőrség honlapján elérhető országos bűnügyi térképen. Az interneten ezentúl bárki megnézheti, akár egy évre visszamenőlegesen, hogy a lakókörnyezetében milyen bűncselekmény történt. Úgynevezett ponttérkép segítségével egészen utcaszintű lebontásban utána lehet nézni az egyes bűncselekménytípusoknak. Pontokkal jelölik, hogy az adott utcában hány, a keresési feltételeknek megfelelő törvényszegés történt. „Az volt a rendőrség célja, hogy ennek révén az országban pontosabb képet kaphassanak a lakóhelyükön elkövetett és a rendőrség számítógépes rendszerében regisztrált, rögzített bűncselekmények valós adatairól. Úgy véljük, ez segíti a közbiztonság helyzetének reális megítélését. Segíti, segítheti a bűnmegelőzési feladatok végrehajtását. De nemcsak az állampolgárok, hanem az önkormányzatok is figyelemmel kísérhetik településük bűnügyi helyzetét” – fogalmazott Nemes Zoltán, az ORFK főkapitányi biztosa.


Ennek segítségével például több járőrt küldhet a rendőrség oda, ahol gyakran fordul elő gépkocsilopás vagy betörés. A kriminológus szerint a térképnek azért is van jelentősége, mert az emberek egy költözés, ingatlanvásárlás előtt megnézhetik, hogy mennyire biztonságos a környék, ahol majd lakni szeretnének. „A bűnözési veszély közösségformáló erejű tud lenni. Az emberek összefognak; ha feltörik a kocsit, akkor kitalálunk valamit, hogy figyeljük a környéket vagy ha megtámadják hazafelé a gyerekeinket, a lányainkat molesztálják, akkor megint csak figyelőszolgálatot csinálunk – persze a rendőrséggel együttműködve, a rendőrségre is kell számítani. Az emberekben tudatosulni kell, hogy nekik is van tennivalójuk” – mondta Németh Zsolt kriminológus.

A rendőrség országos bűnügyi térképe szombattól érhető el a Police.hu-n. Akkor néhány órán át nem lehetett letölteni, mert annyian szerették volna megnézni. Az ORFK a hibát elhárította, így vasárnaptól ismét hozzáférhetőek a bűnügyi adatok.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!