2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

Bűncselekmény lesz hálapénzt adni és elfogadni

Büntethető a hálapénz elfogadása és adása is - erről döntött a Parlament tegnap. Futó Barnabás ügyvéd szerint tudatosítani kell az emberekben a jogszabályt. A Magyar Orvosi Kamara elnöke úgy véli: idő kell ahhoz, hogy a társadalmi szokásrendszer megváltozzon.

  • Bűncselekmény lesz hálapénzt adni és elfogadni

"Egy pár évvel ezelőtt volt egy szülész-nőgyógyászok elleni büntetőügy hálapénzzel kapcsolatban, ez elhíresült azért is, mert a kúria hozott egy végső döntést és a kúria akkor kimondta, hogy a hálapénz átadása, önkéntes átadása illetve elfogadása, az nem számít bűncselekménynek."

- mondta el Híradónknak Futó Barnabás ügyvéd.

Ez fog megszűnni a kedden elfogadott törvénytervezet értelmében. November 18-ától ugyanis a törvény büntethetővé teszi a hálapénz adását és elfogadását. Futó Barnabás arról is beszélt, hogy az embereknek tisztában kell lennie azzal, hogy eddig nem számított vesztegetésnek a hálapénz, mostantól viszont bűncselekménynek számít adni és elfogadni.

A rezidensek és szakorvosok szakszervezetének elnöke elmondta, hogy bízik abban, hogy Magyarországon a törvényt betartják majd. Dénes Tamás úgy véli teljes szigorral 2023-tól kellene fellépni.

A keddi parlamenti ülésen 165 igennel, ellenszavazat és tartózkodás nélkül szavazták meg a történelmi béremelést. Az orvosok, szakorvosok, fogorvosok és gyógyszerészek fizetése három lépcsőben, több mint száz százalékkal emelkedik majd 2023-ra.

Az elfogadott törvénytervezet célja, az orvosok megbecsülésén túl, a hálapénz megszüntetése volt.

 

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Napi aktuális – Vita a NatCon jelentőségéről + videó

Napi aktuális – Vita a NatCon jelentőségéről + videó

A Napi aktuálisban immár ma másodszor vendég volt Zila János elemző, Alapjogokért Központ és Szentiványi István külpolitikai szakértő, akikkel a "Vita a NatCon jelentőségéről" témában beszélgetett Velkovics Vilmos műsorvezető.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Rétvári Bence szerint felelőtlenek az oltásellenes csoportok + videó

Rétvári Bence szerint felelőtlenek az oltásellenes csoportok + videó

A parlamenti államtitkár hangsúlyozta: "Láthatóan idén sokkal több eljárást indítottak az oltások ellen és sokkal szervezettebbek. Álhíreket terjesztenek, részletes leírásokat tesznek közzé az interneten, hogyan kell akadályozni az oltás beadását. Ez óriási felelőtlenség."
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!