2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

Botka Lenin nyomdokaiba lépett

Több mint 350 millió forintot kér a járások kialakításához szükséges átszervezésekért az államtól a szocialista vezetésű Szeged. Botka László egy Leninhez köthető anekdotával viccelődött a közgyűlési vitában.

„Rendben van, csinálják meg a járási kormányhivatalt! Ez a döntéshozók, a törvényhozók és a kormánynak a feladata, de azért az mindennek a teteje lenne, hogyha a költségeit pedig velünk fizettetnék meg” – háborodott fel Szeged szocialista vezetője a közgyűlésen. Botka hozzátette: „A törvény az úgy szól, hogy a kormányhivatal vezetője november 15-én egyoldalú nyilatkozattal dönti el, hogy egyébként mit visz magával. Vihetné ezt a házat is konkrétan. Ez nagyon kedves tőle, innen látszik, hogy ugye Fidesz igazi demokrata, pedig ugye közénk is lövethetne”.

Botka ezzel a kijelentésével lenini magasságokba emelkedett. Mint ismert Lenin elvtárs üldögélt a padon és a futballozó gyerekek fejbe rúgták a labdával. Lenin fogta a labdát, barátságosan visszadobta a kis Szerjózsának,  pedig akár főbe is lövethette volna.

A települések 99,6 százalékánál a képviselő-testület – párthovatartozástól függetlenül – megszavazta ezt a megállapodást – mondta Navracsics Tibor kedden. Eddig Szeged az egyetlen, ahol az önkormányzat pénzt kér az államtól.

Botka 354 milliót szeretne

Botka László ezért addig nem akarja aláírni a járási hivatal létrehozásáról szóló megállapodást, amíg a Csongrád Megyei Kormányhivatal nem téríti meg az átszervezéssel kapcsolatos költségeket. A szocialista polgármester 354 millió forintot kért, a helyi Fidesz-frakció ezt túlzásnak tartja, de az utólagos elszámolást megszavazta. Ők úgy számolnak, hogy az átszervezést olcsóbban is meg tudja oldani a város. Bohács Zsolt a Fidesz–KDNP frakcióvezetője kiemelte: sikerült egy olyan módosító javaslatot elfogadtatniuk, melynek köszönhetően meg tudják határozni a pontos költségeket.

A helyi jobbikos képviselő a szocialista polgármesterrel értett egyet, az előterjesztés a radikális párton kívül az LMP képviselője is támogatta.

Zsebre teszem, azt’ coki

Elfogadhatatlannak tartja a szegediek kérését a Megyei Jogi Városok Szövetségének fideszes elnöke. Kósa Lajos Debrecen polgármestereként szerdán írta alá hat másik Hajdú-Bihar megyei településsel együtt a járási központok kialakításáról szóló megállapodást a megyei kormánymegbízottal. A politikus azt mondta: valamit félreértettek Szegeden. „Az nem megy, hogy egyik oldalról azt mondom, hogy mikor az állam átenged állami bevételt, azt köszönöm elfogadom, zsebre teszem, de amikor az állam tőlem kér valamit, akkor azt mondom, hogy coki” – tette hozzá a debreceni polgármester.

Mint azt megírtuk, a járási szervezetben összesen 300 kormányablak jön létre a jövő év végéig, valamint az okmányirodák 2013. január 1-jével átkerülnek a járási hivatalokhoz. A járási rendszerről részletesen ide kattintva olvashat.

Korszerűbb és gyorsabb ügyintézés

A kormánymegbízott szerint az önkormányzatok eddig is az állam vagyonát használták, a járások kialakítása pedig nem új hivatalok létrehozását jelenti, hanem korszerűbb és gyorsabb ügyintézést. B. Nagy László kijelentette, hogy rendelet útján fogja rendezni a kérdést. Hozzátette: Szeged Járás lakosai megérdemlik, hogy hasonló szolgáltatásban részesüljenek, mint az ország összes többi járása, összes ilyen méretű városa.

Áder János köztársasági elnök észrevételeinek elfogadása után a parlament június 25-én szavazta meg ismét a járások kialakításáról szóló törvényt. Az államfő július 19-én küldte vissza megfontolásra a parlamentnek a két héttel korábban elfogadott jogszabályt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

Lesz következménye a francia elnök háborús retorikájának az európaiak biztonságára?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!