2020. szeptember 23.,
szerda, Tekla napja

Borsodból telefonálnak a legtöbben

2012. január 14., szombat 22:06

Eddig több mint kétezer devizahiteles hívta a Nemzeti Eszközkezelő kék számát. A legtöbben Borsodból érdeklődtek arról, hogyan tudnak megszabadulni lakáshitelüktől. Az országgyűlés még decemberben fogadta el azt a törvényt, amely szerint a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. megvásárolja azoknak a deviza-hiteleseknek a lakását, akiknek ingatlanját a bank már kényszer-értékesítésre jelölte ki.

Az eszközkezelőt december óta hívhatják a fizetésképtelenné vált devizahitelesek, a parlament akkor döntött úgy, hogy a társaság megvásárolhatja azoknak az ügyfeleknek a lakását, akiknek a bank már felmondta a hitelszerződését. Eddig kétezren telefonáltak, többségük Borsodból.

„A betelefonálók általában arról érdeklődnek, hogy mik a jogosultsági feltételek, mik a bekerülés feltételei, illetve mi az ügyintézés menete. az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy az ügyintézés nem az eszközkezelőnél történik, hanem minden esetben az arra kijelölt bankfiókban”  – mondta el a Hír TV-nek Ternyák Edit, a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. szóvivője.

„Nem tudunk hova menni, ez a lakás a mindenünk. Én legalábbis az utcára nem akarok kimenni” – mondta el Jakó Julianna, aki családjával már három éve nem tudja fizetni a törlesztőrészletet, az eszközkezelő az utolsó lehetőségük. A lakást már árverezi a bank, vagyis ők az egyik feltételnek biztosan megfelelnek. A lakáseladásnak azonban több kritériuma is van: például, hogy csak a szociálisan rászoruló, illetve gyerekes családok ingatlanait vásárolja meg az eszközkezelő.

A hitelkárosultak egyesülete szerint túl szigorúak a feltételek, ezért kevesen élhetnek a lehetőséggel. „Nem csak azokon az ügyfeleken kéne segíteni, akik kiskorú gyerekkel rendelkeznek, hanem nagyon nagy az az ügyfélkör, ahol már vagy idősebbek vagy kifejezetten nyugdíjasok kerültek ebbe a helyzetbe. Az ő élethelyzetük teljesen kilátástalan” – mondta Galcsik Éva, a Banki Hitelkárosultak Egyesületének szakértője.

A tervek szerint márciusban köti majd meg társaság az első lakáseladási szerződést. Év végéig nyolcezer adóson tudnak így segíteni, a következő években pedig további húszezer devizahiteles kerülheti el, hogy elárverezzék az otthonát.

Forrás: Hír TV