2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Belföld

Biztosított a tankönyvellátás

A rendkívüli helyzetben is a megszokott ütemezéssel zajlik majd a tankönyvrendelés, az új tantervek szerint átdolgozott kiadványok pedig nem jelentenek többletkiadást – hívta fel a Magyar Nemzet figyelmét a szakminisztérium.

  • Biztosított a tankönyvellátás

Idén is biztonságosan eljutnak a tankönyvek a szeptemberi tanévkezdésig a diákokhoz, és nem várható, hogy a koronavírus-járvány, illetve az elrendelt távoktatás miatt változtatni fognak a rendelési határidőkön – értesült a Magyar Nemzet. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Magyar Nemzet megkeresésére közölte, hogy a tanulók háromnegyedét semmiféle változás nem érinti, hiszen a 2020/21-es tanévre csak az első, az ötödik és a kilencedik évfolyamon lép életbe az új Nemzeti alaptanterv. Ez pedig azt jelenti, hogy a tankönyveknek csak egy kis hányadát, a jegyzéken szereplő mintegy háromezer tétel két-három százalékát kell átdolgozni. Ezeknek az átdolgozásoknak a vonatkozó jogszabály szerint legkésőbb június 15-ig kell elkészülniük.

A tankönyvek rendelése a tegnapi napon megkezdődött, de a rendelések jú­nius végéig módosíthatók, sőt pótrendeléssel egészen szeptemberig lehet még korrigálni a korábban leadott igényeket. A tárca kiemelte továbbá, hogy az átdolgozott tankönyvek ára nem változik a könyvek korábbi verziójához képest, a rendelendő darabszám pedig a tanulói létszám függvénye, így az iskolai tankönyvfelelősök ebben az évben is minden nehézség nélkül le tudják adni, hogy melyik kiadványból mennyit szeretnének rendelni.

A szeptemberben kezdődő lesz egyébként az első olyan tanév, amikor a köznevelésben tanuló valamennyi diák ingyen jut hozzá a tankönyvekhez. Ismert, a térítésmentes tankönyvellátást 2013-ban indította el a kormány felmenő rendszerben, mostanra pedig már minden évfolyamra vonatkozni fog az intézkedés. Az idei költségvetésben 14 milliárd forintot különítettek el a tankönyvekre, ezzel pedig átlagosan 10-15 ezer forintos anyagi terhet vesznek le a családokról gyermekenként.

 
Tegnap megkezdődtek, június végéig módosíthatók a rendelések Fotó: Kurucz Árpád
 

Egy tankönyv átlagos ára 2019-ben 834 forint volt, ezen belül az állami könyvek még olcsóbbak voltak, átlagosan mindössze 699 forintba kerültek. Úgy tudjuk, hogy az iskolákban jelenleg használt könyvek 86 százaléka állami kiadású, a pedagógusok tehát főleg ezeket preferálják, noha bőven válogathatnak a magánkiadói termékek közül is: az idei jegyzéken 1561 állami kiadású tankönyv mellett 1302 piaci kiadású könyv szerepel. Tavalyhoz képest 320 új kiadvánnyal bővült a kínálat.

A terjesztésért felelős Könyvtárellátó Nonprofit Kft. a mostani tanévre összesen 13 millió példányt szállított ki mintegy négyezer intézménybe, az idei nyár során hasonló nagyságrendű munka várható a részükről.

Magyar Nemzet

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Az idei európai parlamenti (EP) választáson újra döntést kell hozni a háború vagy béke kérdésében, márpedig a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten a Fidesz kampánynyitó rendezvényén.
Olyan történetet idézett fel Orbán Viktor, amitől ledöbbent a hallgatósága + videó

Olyan történetet idézett fel Orbán Viktor, amitől ledöbbent a hallgatósága + videó

A Fidesz-KDNP európai parlamenti kampánynyitóján Orbán Viktor miniszterelnök felidézte, hogy az e heti kétnapos Nemzeti Konzervativizmus Konferenciát (NatCon) három brüsszeli polgármester is megpróbálta betiltani, de a rendezvény végül lezajlott. A kormányfő most elhozta magával a betiltó határozat szövegét. Kiderült, milyen is a brüsszeli jogállamiság.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!