2023. 12. 01. Péntek Elza napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

Belföld

Biszku háza előtt tüntetett a Jobbik

Biszku Béla, a megtorlásokat vezető egykori belügyminiszter háza előtt tartott néma tüntetést vasárnap a Jobbik – számolt be a Hír Televízió tudósítója. Ismeretes, a Budai Központi Kerületi Bíróság 2010. augusztus 4-én Biszku ellen azért emelt vádat, mert a volt belügyminiszter egy tévéinterjúban azt mondta: az 1956-os forradalom után nem voltak koncepciós eljárások.

A Jobbik Biszku Béla egykori belügyminiszter háza előtt demonstrált a forradalom leverésének és a szovjet csapatok bevonulásának 56. évfordulóján. A Hír Televízió helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy tüntetésen több alkalommal is bekiabálásokkal kérték számon a volt politikust a tetteiért. Hozzátette: Biszku lakása előtt ott volt Szilágyi György jobbikos képviselő is, aki kommunista bűnök tagadásának vádjával jelentette fel korábban az egykori belügyért.

Biszku Bélát az 1956-os forradalmat követő két sortűzzel összefüggésben több emberen elkövetett, emberöléssel megvalósított háborús bűntettel gyanúsítják. Biszku ugyanakkor azt állítja, hogy 1956-ban semmiféle kapcsolata nem volt a karhatalommal, „se közvetve, se közvetlenül”. Mint arról beszámoltunk, az Alkotmánybíróság újratárgyalja azt a bírói indítványt, amelyet a Biszku ellen indult egyik büntetőperben nyújtottak be.

A rendszerváltást követően akkor került újra reflektorfénybe, amikor két éve Skrabski Fruzsina és Novák Tamás filmet készítettek Biszkuval, szembesítve őt például azzal a dokumentummal, amelyben „kevesellte a fizikai megsemmisítések számát”. Az egykori belügyér először letiltatta a film bemutatóját arra hivatkozva, hogy az olyan felvételeket tartalmazott, amelyeken nem közszereplőként szerepel.

A Bűn és büntetlenség című film inspirálta azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében „a magyar történelem szempontjából kiemelkedően fontos dokumentumfilmek és történelmi dokumentumok nyilvánosságra hozatala ne legyen minden esetben kizárható a személyiségi jogokra való hivatkozással”.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!