2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Belföld

Berg Dániel „retteg”, pedig nemrég az arab tavaszról álmodozott

A momentumos politikus jó példaként emlegette saját pártja számára a véres konfliktusokba torkolló arab tavaszt, most mégis telekürtölte a világhálót, hogy Orbán Viktor és támogatói a washingtoni Capitoliumnál történtekhez hasonló forgatókönyvhöz nyúlnának.

  • Berg Dániel „retteg”, pedig nemrég az arab tavaszról álmodozott

A II. kerület momentumos alpolgármestere, Berg Dániel egy írásában jó példaként emlegette a brutális erőszakhullámhoz vezető arab tavaszt, most mégis arról beszél a washingtoni Capitolium ostromával kapcsolatban: „2022-ben Orbán Viktortól, a populizmus nagymesterétől sem várhatunk sokkal jobbat.” A gyurcsányi szivárványkoalícióba beolvadt párt politikusa mindezt az Azonnalira írt véleménycikkében fejtette ki.

Szintén az Azonnali véleményrovatában 2019 elején viszont, amikor arról értekezett, hogyan kellene politizálnia a Momentumnak, így fogalmazott:

„Sok jó példa van, amiből tudunk tanulni, a szerb OTPOR! munkásságától a színes forradalmakon át az arab tavaszig.

Ezek a mozgalmak sokkal nagyobb hatalmú autokratákkal konfrontálódtak, mint Orbán Viktor. Kreativitásukkal és lendületükkel képesek voltak kitörni az ellenfeleik által lefektettet politikai keretek közül. Azt lehet vitatni, hogy végül mennyire voltak sikeresek, de képesek voltak megszólítani és mozgósítani nagy tömegeket.”

Berg véleménycikke azután jelent meg nem sokkal, hogy az akkor még csak alakulófélben lévő szivárványkoalíció pártjai – köztük a Momentum is – utcai forradalmat akartak kirobbantani a Munka Törvénykönyvének módosítását „rabszolgatörvényként” emlegetve, az általuk felhergelt tömeg pedig be akart törni a parlamentbe. Ekkor történt meg, hogy Berg pártelnöke, Fekete-Győr András azzal igyekezett provokálni az Országházat védő rendőröket, hogy füstszóróval dobta meg őket.

Külön érdekes, hogy az Egyesült Államokban született, és komoly amerikai kapcsolatokkal rendelkező Berg Dániel pont az arab tavaszt emlegeti.

Sógor Dániel történész, arabista egy 2015-ös interjúban (tehát még bőven Trump előtt) úgy fogalmazott: „Van egy régóta tartó amerikai szándék arra, hogy bizonyos országokat egyszerűen átrendeznek. Wesley Clark tábornok maga beszélt róla, hogy 2001 után lejöttek hozzá a pentagonból és elmondták, melyik országokban szeretnének kormányváltást látni. Afganisztán, Észak-Korea, Szíria, Líbia. Ezek azóta mind meg is lettek támadva valamilyen módon.”

A szakértő hozzátette:

„Azok az országok, ahol végigmegy az >>arab tavasz<<, mind olyan országok, amelyekkel a nyugatnak, Amerikának komoly problémái voltak,

nem tudtak velük hangot találni, vagy bizonyos gazdasági érdekekkel összefüggően valamifajta markáns változást akartak.”

Berg érdekes amerikai kapcsolataira a minap Rákay Philip is felhívta a figyelmet saját Facebook-oldalán. „2017-ben Berget fogadták a Fehér Házban, ahol demokrata képviselőkkel találkozott. Például Nancy Pelosival, aki az egyik legbefolyásosabb demokrata politikus, a képviselőcsoport vezetője„ – írta Rákay bejegyzésében. Hozzátette:

”Az amerikai politikusoknál Berg Magyarország belügyeibe való beavatkozásért, az Orbán-kormány megregulázásáért lobbizott”.

 

A kép forrása: Facebook / Berg Dániel

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szánthó Miklós: a békepárti és szuverenista erők összehozása a cél

Szánthó Miklós: a békepárti és szuverenista erők összehozása a cél

A Konzervatív Politikai Akció Konferencia (CPAC Hungary) célja, hogy összehozza a békepárti és szuverenista erőket, mert ezek osztják a nyugat igazi civilizációs értékeit, az Isten-haza-család hármas egységét - mondta az eseményt szervező Alapjogokért Központ főigazgatója szerdán Budapesten.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!