2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Belföld

Benkő Tibor: a mai fiataloknak remek lehetőségeket rejt a hadsereg

Amikor a munkaerő-piacon telítettség van, a foglalkoztatottság nő, nehéz megtalálni azokat az elkötelezett és megfelelő férfiakat, akik beállnának a hadseregbe. A létszám ennek ellenére szépen növekszik - számolt be Benkő Tibor honvédelmi miniszter a haderő fejlesztésről a Péntek 9 műsorában.

  • Benkő Tibor: a mai fiataloknak remek lehetőségeket rejt a hadsereg

Pozitív a fluktuáció a hadseregben, hisz bár sokan szerelnek le, de egyre többen érkeznek is a Honvédséghez– oszlatta el a kételyeket Benkő Tibor. A vádak szerint nyolcezer katona hiányzik a Honvédségből, a Zrinyi Fejlesztési Programban azonban a fejlesztés tizedik évének végére kell elérni a 37500 fő rendelkezésre állását. A személyi állomány fejlesztése párhuzamosan halad a technikai eszközök beszerzésével, követi annak ütemét. A fejlesztési keret azt teszi lehetővé, hogy a technikai eszközök beszerzése és a képességek fejlesztése folyamatos lehessen– mutatott rá a miniszter.

Sok az ezredes, kevés az őrmester – mondják a Honvédség jelenlegi kritikusai. Ez igaz is, meg nem is – véli Benkő Tibor, hisz a stratégiai munkában általában nem őrmesterek vesznek részt. Nem kell annyi őrmester és legénységi katona egy ilyen munkához most. Egy kis kötelék béke időben lehet feleakkora, de a vezetőkre mindig szükség van. A hadsereg potenciálját, a benne rejlő képességeket épp az mutatja, ha egy esetleges éles helyzetben jól képzett tiszti kar tudja irányítani a friss közkatonaságot.

A haderő fejlesztésben az önkéntes tartalékos haderő fejlesztése a jelenlegi 8000 főről 20000-es létszámra lesz emelve. Az ő kiképzésük, a velük való kapcsolattartás is a racionalizált, átalakított tiszti kar feladata lesz. A hivatásos állomány gerincét a tiszti kart adja, a szerződéses állományhoz tartozik a legénység többsége, míg az önkéntes tartalékos állomány az, akiket egy különleges esetben első körben be tud hívni a Honvédség. Ez nem csak a pályakezdőknek, hanem általában a fiataloknak is egy nagyszerű lehetőség, és nem véletlenül jönnek, jelentkeznek, mert igényük van rá Benkő Tibor tapasztalata szerint.

 Azt mondják a mai fiatalság el van foglalva az okos telefonnal, számítógépekkel, de számítógépezni a seregnél is lehet, nem is akármilyen szinten, ha csak azt nézzük, hogy olyan technikai eszközöket szerzünk be, mint például a Leopárd 2A7, ami a legkorszerűbb. Tavaly 47 táborban 1500 fővel indítottuk el a honvédség nyári táborait, de sok fiatalt egyszerűen nem tudtunk beengedni, annyira nagy volt az érdeklődés – mondta a haderő fejlesztés személyi perspektíváiról a honvédelmi miniszter. 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!