2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Békemenet: Mindenki hozzon magyar zászlót!

A Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) által március 15-ére szervezett Békemenet üzenete "egyértelmű nem a háborúra, No war!" - közölte a CÖF alapítója, a CÖKA kuratóriumának elnöke szerdán Budapesten.

  • Békemenet: Mindenki hozzon magyar zászlót!

Csizmadia László sajtótájékoztatón azt kérte, hogy minél többen vegyenek részt a Békemeneten, és hozzanak magyar zászlókat.

Az útvonalról szólva ismertette:

A GYÜLEKEZŐ 12 ÓRAKOR LESZ A KOMJÁDI USZODA ELŐTT, MAJD A MARGIT HÍD FELÉ INDULNAK, A TÖMEG A SZENT ISTVÁN KÖRÚTON, A BAJCSY-ZSILINSZKY ÚTON, MAJD AZ ALKOTMÁNY UTCÁN KERESZTÜL ÉRKEZIK MEG A KOSSUTH TÉRRE, AHOL ORBÁN VIKTOR MINISZTERELNÖK MOND ÜNNEPI BESZÉDET.

Csizmadia László tájékoztatása szerint a mozgássérültek részére a színpadhoz közel elkülönített helyet biztosítanak a szervezők, ahol magyar paralimpikonok kifejezik, hogy a béke pártján állnak.

A Békemeneten "lengyel testvéreink", valamint az olasz nemzeti-konzervatív szakszervezet, az UGL népes küldöttsége, illetve a spanyol Solidaridad szakszervezet és a Roma Szeretetszolgálat is részt vesz - közölte.

Csizmadia László bejelentette továbbá, hogy a CÖKA vezetősége magánpénzből 250 ezer forintot adományoz a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek az Ukrajnából érkező menekültek támogatására.

Az ukrajnai háborúra térve rögzítette, hogy Európa és a világ biztonságát veszélyezteti, amikor egy szuverén ország, Ukrajna ellen orosz csapatok indítanak agresszív támadást. Magyarország is elítéli az inváziót, Oroszország mind a 27 EU-tagállamot barátságtalan jelzővel illeti - emlékeztetett.

Mint mondta, Magyarország "teljes szolidaritással" fogadja a háború elől menekülőket, magyarokat, ukránokat és más nemzethez tartozókat, a visegrádi országok mindent megtesznek a megsegítésükért.

"Az európai polgárok egyöntetűen követelik a béketárgyalások folytatását és az EU tagországai teljes mértékben egyetértenek az agresszió elleni súlyos, de ésszerű szankciókkal" - hangoztatta.

Csizmadia László kitért arra is: a magyarok nagy többsége támogatja a kormány azon döntését, hogy Magyarország ne szállítson fegyvereket Ukrajnának és ne engedje át területén azokat.

A CÖF alapítója beszámolt arról is, hogy a Békemenet megemlékezik az 1848-49-es forradom és szabadságharc hőseiről, "lengyel testvéreinkről; hálával gondolunk Bem Józsefre és Józef Wysockira, akik a magyarok oldalán harcoltak". 1848 eseményei arra is emlékeztetnek, hogy "a nehezen kivívott szabadságot még nehezebb megvédeni"; a történelem azt bizonyítja, hogy a béke mindig győz, a józan ész diadalmaskodik" - emelte ki.

Bayer Zsolt szerkesztő-publicista azt hangsúlyozta, hogy a Békemenet mint elnevezés fennállása óta soha nem volt annyira aktuális, mint most. Az egyetlen normális, értelmezhető és helyes politikának a béke igenlését nevezte. Kitért annak fontosságára is, hogy az Oroszország elleni szankciók "ne váljanak olyan fegyverré, amelyek visszafelé sülnek el". Példaként említette, hogya német kancellár rájött arra, amit a magyar kormányfő a kezdet kezdete óta hangsúlyoz,miszerint csak olyan szankciókat lehet bevezetni, amelyek nem sújtják az azokat elrendelő országokat. Álláspontja szerint a szankciók alól az energiaszektort ki kell venni.

Széles Gábor nagyvállalkozó értékelése szerint az ukrajnai háborúnak gazdasági tekintetben is mélyreható következményei lesznek; gazdaságilag még sokkal nehezebb a helyzet, mint politikailag. Úgy vélte, ha Oroszországot "vissza akarják nyomni" középhatalmi státuszba, az az egész világon gazdasági lejtmenetet fog okozni.

Ifjabb Lomnici Zoltán, a CÖF-CÖKA szóvivője elmondta, hogy a baloldal 1989 előtt és az után is a magyar emberek érdeke ellen politizált, és kizárólag a saját érdekeit nézte, most pedig fegyvereket küldenének Ukrajnába, amivel fenyegetnék Magyarország biztonságát; az orosz gázról való lemondás, illetve a gazdasági kapcsolatok megszakítása - álláspontja szerint - egyértelműen Magyarország érdekei ellen valók.

Fricz Tamás politológus, a CÖF-CÖKA kuratóriumi tagja arról beszélt, hogy a háború jelenleg felülírta azokat az értékrendi kérdéseket, köztük a nemzeti szuverenitást és hagyományokat, a keresztény gyökereket, amelyekért a Békemenet kiáll, de nem oldotta meg azokat. Úgy vélte, az ukrajnai háború rendezéséhez minden félnek nagyfokú önmérsékletre van szüksége.

A Békemenetnek szó szerint is békemenetnek kell lennie- hangoztatta, majd méltatta Magyarország példás helytállását az ügyben.

Stefka István újságíró úgy vélekedett, hogy Magyarországot kétféle veszély fenyegeti: keletről a háború, nyugatról pedig a globalizmus, liberalizmus, amely be akarja kebelezni a hagyományaihoz ragaszkodó országokat.

Bencsik András, a Demokrata című hetilap főszerkesztője kifejtette, hogy az április 3-ai választáson "élet és halál között kell választani", és a rossz döntés Magyarországnak a háborúba való belesodródást is okozhatja. Úgy értékelt, akik részt vesznek a Békemeneten, Magyarország "cselekvő hősei", akik azt szeretnék, hogy a szeretet és az összefogás ereje érvényesüljön.

Az eseményen ifjabb Lomnici Zoltán bemutatta a CÖKA keretein belül működő Civil Igazságtételi Bizottság Talpra, magyar! című kiadványát, amely a rendszerváltás előtti és azt követő számtalan baloldali bűnt tárja fel. A kettős mércére utalva egyúttal elfogadhatatlannak nevezte, hogy "nem volt nürnbergi pere a kommunista bűnöknek".

Fotó: MTI/CZEGLÉDI ZSOLT

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

Magyar Péter háborúpárti. Háborúpárti külföldi támogatói vannak, és háborúpárti partnereket keres külföldön. Magyar Péter ezért a legdurvább háborús retorikát képviselő Európai Néppárthoz akar csatlakozni - közölte Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője a kormánypárt közösségi oldalára feltöltött videóban. 
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!