2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Budapest retró 1. 03:00

Belföld

Bejelentették a keretszámokat, a HÖOK népszavazást kezdeményez

A kormány döntött a jövő évi felsőoktatási keretszámokról. A HÖOK közben bejelentette: népszavazást kezdeményeznek.

Döntött a kormány a jövő évi felsőoktatási keretszámokról. Ennek részleteiről a kormányszóvivő és a felsőoktatási helyettes államtitkár beszélt. Giró-Szász András és Maruzsa Zoltán konkrét számokat nem közölt, de nem cáfolták a sajtóban korábban kiszivárgott keretszámokat közös sajtótájékoztatójukon.

Ennek értelmében jövőre az alap- és osztatlan képzésben valamint a felsőoktatási szakképzésben 10 ezer 480, a mesterképzésben 16 ezer, a doktori képzésben pedig csak 1300 hallgató tanulmányait finanszírozná az állam. További 46 ezer hallgató pedig részösztöndíjat kapna.

Maruzsa Zoltán helyettes államtitkár kiemelte, hogy az új koncepció szerint az alapképzésben a legjobban teljesítő hallgatók 15-20 százaléka továbbra is ingyen tanulhat.

„Azt gondolom, hogy ez a koncepcionális átalakítás, ahol inkább nem a keveseknek sokat, hanem mindenkinek legalább a felét költségvetési forrásból, a másik felét pedig diákhitelből kívánja biztosítani a kormány, ez egy a korábbinál szélesebb hozzáférést tesz lehetővé. És igen, amint látták, minden képzési területen a legjobbak számára pedig létezik továbbra is a teljes ösztöndíjnak a rendszere, de valóban a legjobbak számára, 15-20 százalék számára” - fejtette ki Maruzsa Zoltán.

Az állam fizetheti vissza a diákhitelt

A kormányszóvő arról beszélt, hogy az eddigi rendszer nem ösztönözte a hallgatókat az egyetem elvégzésére. Giró-Szász András szerint a szűk keretszámok rákényszerítik majd a hallgatókat, hogy felelősségteljesebbek legyenek.

„Itt nem az a kérdés, hogy 100 ezer helyett 80 ezer embert vettek-e fel a magyar felsőoktatásba, hanem az a kérdés, hogy a korábban felvett 100 ezer emberből mintegy 50 ezer végezte el, hogy a 80 ezerből hányan végzik el” - fejtette ki.

Giró-Szász András a diákhitelről szólva azt mondta: ez a korábbinál még nyitottabbá teszi a felsőoktatást. Ezzel a lehetőséggel ugyanis bárki élhet tanulmányai finanszírozáshoz. A kormányszóvivő azt mondta: a kormány döntött arról, hogy ha valaki diplomája megszerzése után a közszférában helyezkedik el, annak az állam fizeti vissza a diákhitellel felvett képzési költséget.

„Ezzel párhuzamosan, azok akik Diákhitel II konstrukciót vettek föl és a piacon helyezkednek el, az adott piaci cégnek lehetővé teszi az állam, hogy amennyiben átvállalja a nála elhelyezkedő diákhitelét, akkor jelentős adókedvezményben részesüljön” - fejtette ki Giró-Szász András.

Népszavazás, egyetemfoglalás

Népszavazást kezdeményez a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája a minőségi, európai színvonalú és tandíjmentes magyar felsőoktatásért - ezt a szervezet elnöke jelentette be a Nemzetgazdasági Minisztérium előtt. Nagy Dávid azt mondta: követelik a tandíjmentes felsőoktatást, a röghöz kötés eltörlését, és a jövő évi keretszámok azonnali felülvizsgálatát. A HÖOK elnöke kiemelte, hogy további lépéseket is terveznek, az intézmények képviselőivel pedig pénteken egyeztetnek, de jövő hétre már várhatóak megmozdulások.

„Itt a nagyobb demonstrációtól a kisebb egyetemfoglalásokig minden szerepel a palettán. Holnap próbáljuk véglegesíteni a programot. Természetesen a megmozdulásokról a sajtót időben tájékoztatni fogjuk” - nyilatkozta Nagy Dávid.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!