2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Belföld

Bécsben indulnak jövő évtől a CEU amerikai akkreditációjú programjai

Költözik a Közép-európai Egyetem. A CEU a következő tanév kezdetétől már Bécsben folytatja működését, amerikai akkreditációjú képzést csak az osztrák fővárosban indítanak. A már megkezdett kurzusokat Budapesten fejezhetik be a hallgatók.

  • Bécsben indulnak jövő évtől a CEU amerikai akkreditációjú programjai

Óriási sajtóérdeklődés mellett jelentette be a Közép-európai Egyetem (CEU) vezetése, hogy az intézmény 2019 őszétől Budapest helyett Bécsben indít csak amerikai diplomát adó képzéseket. A rektorhelyettes szerint a diákok toborzása miatt időzítették a bejelentést december első napjaira.

„A New York-i oktatási hivatal igazolta, hogy államilag elismert felsőoktatási képzést folytatunk az Egyesült Államokban. Ennek ellenére a kormány kifejezte, hogy nem hajlandó aláírni az egyetem működéséhez szükséges nemzetközi egyezményt, ehhez képest az osztrák hatóságok és Bécs tárt karokkal várják az egyetemet” – mondta Enyedi Zsolt.

2017-ben, az Oktatási Hivatal eljárásával vált bizonytalanná a CEU magyarországi jövője. A kormány ugyanis azt sérelmezte, hogy az intézmény – más magyar egyetemek hátrányára – szabálytalanul ad ki amerikai diplomákat, mondván: a CEU-nak nincs egyeteme az anyaországban. A rektor szerint hiába teljesítették a feltételeket, a magyar hatóság nem írta alá a működéshez szükséges engedélyeket, ezért menniük kell.

„Ez a kérdés most nem rajtunk múlik, ezt az amerikai intézményt kiszorították Magyarországról, tehát itt megmarad valamennyi kutatási és tanítási tevékenységünk, a meglévő akkreditációk alatt. Nem szeretnék vitába szállni a kormánnyal, de nyilván ismerik az MTA-val kapcsolatos problémákat, nyilván hallottak arról, mi történt a gender studies-al, ez egyáltalán nem egy olyan környezet, amelyben bízhatnánk abban, hogy a magyar kormány megbízhatóan működik együtt a felsőoktatással. És ez nem csak az én egyetemem számára jelent problémát, hanem az ország valamennyi egyeteme számára” – fejtette ki Michael Ignatieff.

A költözés részletiről keveset árultak el. Annyi bizonyos, hogy azok a hallgatók, akik Budapesten kezdték el a tanulmányaikat, itt is fogják befejezni a képzést.

A CEU 1991 óta működött Magyarországon.

Úgy megy, hogy marad

A kormány blöffnek tartja a CEU bejelentését, és nem kíván foglalkozni az üggyel.

„A Soros-egyetem mai nyilatkozatával kapcsolatban szeretném leszögezni, hogy mindenki számára nyilvánvaló hogy a Soros-egyetem úgy megy, hogy marad, hiszen számos képzést továbbra is Budapesten tart, éppen ezért ez az egész ügy nem más mint egy Soros-féle politikai blöff, amivel a kormány nem kíván foglalkozni” – mondta Hollik István, kormányszóvivő.

Veszteség

Az Egyesült államok közleményben fejezte ki csalódottságát, amiért a magyar kormány és a CEU között nem született meg a megállapodás az egyetem programjainak folytatása érdekében. Hangsúlyozzák: az amerikai akkreditációjú programoknak a távozása Magyarországról nemcsak a CEU közösségének, de az Egyesült Államoknak és Magyarországnak is veszteség.

Hiller: A CEU-ügy nem szűnik

Elítélik a kormányt a CEU távozása miatt az ellenzéki pártok. Szerintük az intézménynek nem hagytak más lehetőséget, csak a költözést, amikor nem fogadták el az amerikai Bard College-dzsal kötött együttműködési szerződésüket. A CEU ugyanis ezzel igyekezett teljesíteni a törvényi előírásokat, miszerint legyen az anyaországban is képzésük. Hiller István volt oktatási miniszter azt mondta: a CEU költözésével egy szövetséges országgal közösen elismert intézményt üldöznek el Magyarországról, amihez hasonlóra a rendszerváltás óta nem volt példa.

„Azt kell mondjam, hogy attól, hogy a CEU elmegy, a CEU-ügy nem szűnik meg Magyarországon. A tét immár a szellemi tér szabadsága. Nemcsak egy intézmény, hanem minden olyan személy, minden olyan közösség és minden olyan intézmény, amely a kutatás és a tudomány szabadságát szem előtt tartva kritikus, gondolkodó, saját véleményét felvállaló és kifejező, no ezek elleni fellépés, a CEU elüldözésével nem szűnik meg.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Országjárásra indult Orbán Viktor. Eközben Donáth Anna arra panaszkodott, hogy szerinte Magyar Péter támogatói elkezdtek fanatikusan és erőszakosan viselkedni. Holott a Momentum elnöke szerint mindannyiunk felelőssége, hogy „edukálják a követőiket". Hogy mit gondolnak erről a Vezércikk vendégei: Bencsik András, Boros Bánk Levente és Móczár Gábor, kiderült esti adásunkból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!